Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lajčak: Sastanak sa Kurtijem o implementaciji plana bio konstruktivan

Preuzmite sliku

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je nakon današnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem da su razgovarali o načinu implementacije evropskog plana o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, javlja Anadolija.

Lajčak je u obraćanju medijima kazao da je nakon uspješnog sastanka u Briselu, 27. februara, kada su se Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić složili da više nema potrebe diskutovati o tekstu sporazumu, sada na redu postizanje dogovora oko implementacije tog dokumenta. Istakao je da se moraju odrediti sljedeći koraci i vremenski rokovi.

“Moja posjeta Prištini danas je s ciljem da razgovaramo o implementaciji ovog dokumenta. Razgovor sa premijerom Kurtijem je bio konstruktivan, važan i koristan. Takođe sam sa predsjednicom razgovarao o dijalogu, a u nastavku posjete ću razgovarati i sa predstavnicima opozicionih političkih partija i međunarodne zajednice”, kazao je Lajčak.

Dodao je da će u Beogradu biti u ponedjeljak i utorak istim povodom da čuje kako Srbija vidi implementaciju ovog dokumenta. Izrazio je očekivanje da će na narednom sastanku lidera u Ohridu biti postignut sporazum.

Lajčak je odgovarajaći na pitanja novinara da li će u Ohridu piti potpisan sporazum kazao da je prvi korak u postizanju sporazuma bila saglasnost oko evropskog plana, da se sada radi na drugom koraku dogovaranja implementacije tog plana i da će treći biti formalizacija sporazuma.

U međuvremenu iz Kancelarije EU-a na Kosovu je saopšteno da će se u subotu, 18. marta, na poziv visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella održati sastanak na visokom nivou u sklopu dijaloga između Beograda i Prištine u Ohridu, u Severnoj Makedoniji. Učešće su potvrdili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Borrell i Lajčak održaće odvojene sastanke sa liderima, nakon čega će uslijediti zajednički trilateralni sastanak, koji će biti fokusiran na finalizaciju Aneksa za implementaciju EU sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje