Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lajčak: Nadali smo se boljem rezultatu posjete Prištini i Beogradu

Preuzmite sliku

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak kazao je da su se specijalni izaslanik SAD Gabriel Escobar i on, koji su prošlog tjedna boravili u Prištini i Beogradu u potrazi za političkim rješenjem krize na sjeveru Kosova, nadali boljem rezultatu svoje misije, ali da su nažalost, usprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje visoke.

Lajčak je naveo da će o rezultatima posjete i narednim koracima informirati EU i države članice i dodao da nastavlja napore kako bi se omogućilo i podržalo održivo političko rješenje.

U objavi na Facebooku, Lajčak je napisao kako su Escobar i on posjetili regiju s ciljem da se pozabave napetom situacijom na sjeveru Kosova i istraže potencijal za političko rješenje.

Podsjetio je da su na Kosovu razgovarali s najvišim rukovodstvom, uključujući predsjednicu Vjosu Osmani, premijera Albina Kurtija i prvog zamjenika premijera Besnika Bislimija i da su im “u dugom razgovoru prenijeli zabrinutost zbog situacije na sjeveru i istaknuli potrebu za hitnom deeskalacijom”.

“Ponovili smo šta su i EU i SAD tražile od strana da urade hitnu deeskalaciju, prijevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji”, naveo je Lajčak.

On je dodao da su razgovarali i s opozicionim liderima kosovskih Albanaca kojima su “objasnili posljedice trenutne krize i štetu koju ona nanosi međunarodnom ugledu Kosova i zamolili ih za podršku političkom rješenju za smirivanje tenzija”.

Razgovore u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Lajčak je opisao kao “podjednako duge, ali i nimalo lake” navodeći da su mu “objasnili kako treba da doprinese izlasku iz sadašnje krize i pozabavili se složenom situacijom Srba na Kosovu”, prenose mediji.

“Posebno smo istaknuli da, iako svi građani imaju pravo na miran prosvjed, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjeno”, dodao je Lajčak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,