Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kurti o razgovoru sa Vučićem: Rekao je da će Radoičić postati srpski Adem Jašari

Preuzmite sliku

Nastavljaju se optužbe na relaciji Beograd-Priština nakon izbijanja novih tenzija na sjeveru Kosova.

Nove je uputio kosovski premijer Aljbin Kurti, navodeći da je srpski predsjednik diktator, ali i „opsjednut glavnokomandujućim OVK, Ademom Jašarijem“.

Vučić je „htio da 24. septembra pravoslavni manastir Banjska pretvori u ‘Kulu Jašarija’ za Srbe sa Kosova!“, oglasio se večeras na svom Facebook profilu Aljbin Kurti.

Tvrdi i da je na sastanku koji je održan drugog maja u Briselu srpski predsjednik navodno kazao da će Milan Radoičić „postati srpski Adem Jašari“.

„Ali, kao diktator, on ne razumije istoriju: epovi i oslobođenje se ne izmišljaju i ne kopiraju“, naveo je Kurti.

Kurti je ujedno naveo da je Kosovo „demokratska država i prozapadna zemlja“, te da Srbima nije potrebno „oslobođenje“.

 • “Srbima na Kosovu nije potrebno oslobođenje od Republike Kosovo, već od terorističkih oruđa Srbije”, naveo je Kurti uz poruku – „ko se integriše živi bolje“.

  Nove optužbe kosovskog premijera na račun srpskog predsjednika stižu nakon novog zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, usljed sukoba u Banjskoj.

  Rano ujutru u nedelju u ovom selu u zvečanskoj opštini u zasjedi je ubijen narednik Kosovske policije, a dva policajca su ranjena. U međuvremenu je nastavljen sukob u blizini manastira Banjska, između naoružanih i maskiranih napadača i Kosovske policije, koji je trajao sve do večernjih sati.

  Još u jutarnjim satima prištinski zvaničnici su se listom oglašavali sa optužbama da je riječ o „kriminalnoj grupi“ koju „podržava i finansira Srbija“ tražeći „kažnjavanje i sankcionisanje“ zvaničnog Beograda.

 • O dešavanjima u Banjskoj srpski predsjednik se po prvi put obratio javnosti tek nakon završetka sukoba, odnosno u večernjim satima u nedjelju.

  Tada je i stigla prva zvanična informacija iz Beograda da je riječ o grupi Srba, ali, kako je rekao predsjednik, „ne onim iz centralne Srbije, već onim sa Kosova“.

  “Pobunili su se jer više nisu željeli da trpe Kurtijev teror… nasjeli su na njegove provokacije”, kazao je Vučić.

  Sa druge strane, demantovao je optužbe Prištine da zvanični Beograd ima bilo šta sa tim, navodeći da je zapravo kosovski premijer „glavni krivac“ za sve što se dešava na sjeveru Kosova.

  Prištinski zvaničnici su, međutim, i u narednim danima nastavili sa optuživanjem zvaničnog Beograda za umiješanost u ono što su definisali kao teroristički napad, ali uz navode da ga je izvršio potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

 • Čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja, objavio video snimak, navodno od nedjelje i navodno sa Milanom Radoičićem u maskirnoj uniformi i pod teškim naoružanjem ispred manastira u Banjskoj.

  „Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosova. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista“, naveo je Svećlja.

  Tvrdi da su navodno “Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića – preduzeli terorističku akciju”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje