Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kugla sladoleda u Hrvatskoj 3 i po eura, a evo koliko košta kornet

Preuzmite sliku

S porastom temperature raste i želja za najslađim ljetnim osvježenjem – sladoledom. A ove mu je sezone u Hrvatskoj narasla i cijena, u prosjeku za 40 centi, pa tako najjeftinija kugla košta euro i 70, a najskuplja tri i po eura.

Domaći kupci u njemu, čini se, neće uživati, piše N1 Srbija.

“Ni slučajno. Zna se da je previše, ali kupci bi trebalo da pruže otpor.”

“Mislim da je preskupo. Za naše ekonomsku situaciju, mislim da je preskupo.”

“Ne bi trebalo ići dalje od jednog i po eura, da je to cijena i za domaće i za strance i da se isplati svima i kupiti i prodati”, kažu građani.

Proizvodnja domaćeg sladoleda, je  po italijanskoj recepturi. Osim sladoleda, u ovoj poslastičarnici u Splitu se rade i domaći korneti. A cijena? Kao prethodne sezone – dva eura. Zbog domaće recepture po kuglicu dolaze i Splićani i turisti , a popularnost su, priča Lirim, stekli upravo zahvaljujući Splićanima.

“Mi smo slastičarna koja zavisi od domaćih gostiju i koji imamo domaće goste, i zarad njih smo ostavili istu cijenu, dva eura. Niko domaći ni z nije rekao za sladoled”, kaže vlasnik poslastičarnice Lirim Bajrami.

Kuglica tamne čokolade s malim dodatkom u slatkom kornetu u obližnjoj poslastičarni plaćena je čak pet eura.

“Kuglica 3 i po, a slatki kornet euro i po. Da je to ipak malo pretjerano”, mišljenja je i Lirim. Smatra da su neki neopravdano podignuli cijene.

“I ja mislim tako, možda su malo pretjerali sa cijenom. Treba staviti normalne cijene, ako mi možemo najkvalitetniji sladoled proizvoditi i staviti realnu cijenu i za domaće goste, onda mogu svi i ne misliti samo o turistima”, kaže.

 • Nekima je sladoled u Splitu jeftin.

  “Jeftinije je nego u Engleskoj. Haha. l zapravo i puno jeftinije nego na ostalim mjestima u Hrvatskoj”, kažu turisti iz Engleske.

  A i na drugim mestima na Jadranu situacija je slična – prosjek kugle od dva do tri i po evra. Jedna porodica uzela je tri sladoleda, a slatki trenutak koštao ih je 7 i po evra.

  “Nije u redu, ali je okej. Nemamo baš puno opcija. Došli smo iz Trogira, i u Trogiru je bio dva eura”, rekli su Eva i Bendeguz iz Mađarske.

  “Odlična cijena. Kod nas košta pet eura. Da, jako je skupo. Ovde je jako jeftino”, dodaju turistkinje iz Švedske.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,