Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kosovski ministar policije očekuje optužnicu poslije napada u selu Banjska

Preuzmite sliku

Krajnje je vrijeme da tužiteljstvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice za događaje u Banjskoj na sjeveru Kosova koncem septembra i objavi konačan izvještaj jer je većina sudionika identificirana, ocijenio je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla.

Tokom oružanog incidenta u selu Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhapšeno, a Kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksanda Vučića, kategorički negirali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke, te je istodobno podnio ostavku u SL.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut, podsjeća Hina.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je, prema navodima kosovskih medija, rekao da je policija poslije oružanog sukoba poduzela istražni proces, “najveći u svojoj historiji”.

“Dio tih svjedočenja je javan, a dio je u rukama tužilaštva. Čvrsto vjerujem kako je krajnje vrijeme da kosovsko tužilaštvo počne s podizanjem optužnica ili bar sačini konačno izvješće”, kazao je Svecla.

Svecla je, ukazavši na povezanost sigurnosti “sa drugim segmentima rada institucija, napose u diplomaciji”, rekao kako bi međunarodni partneri Kosova trebali biti “službeno obavješteni o tome šta se desilo sa napadom u Banjskoj, ali i o tome što je otkriveno“.

Sveclina izjava uslijedila je nakon posjeta britanskog šefa diplomacije Davida Camerona Kosovu koji je, u izvješću parlamentarcima u Londonu, među ostalim, rekao da je sukob u Banjskoj mogao dovesti do veoma opasne situacije.

Kosovski ministar vjeruje kako “postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice”.

“Identificirali smo većinu sudionika, njihovu prošlost, njihovo angažiranje u drugim slučajevima, jer se ta skupina – ili njezin veliki dio – bavila kriminalnom djelatnošću i ranije“, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje