Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kosovski ministar obrane: U slučaju rata 5.000 aktivnih vojnika nije dovoljno

Preuzmite sliku

Kosovski ministar obrane Ejup Maqedonci kazao je da u slučaju mogućeg rata broj pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga od 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervnih vojnika nije dovoljan, prenosi kosovski mediji.

“Za suočavanje u ratu protiv agresora bit će potrebna posvećenost građana. Ministarstvo obrane radi na tome. Uvijek se moramo pripremati za rat iako želimo da ga izbjegnemo”, rekao je Maqedonci u intervjuu za TV 7 odgovarajući na pitanje isključuje li rat.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi ostaje važno da svaki građanin ima svoju ulogu u zaštiti i sigurnosti.

“U tom aspektu, kao ministar obrane radim na izgradnji kulture i podizanju svijesti među građanima da služe zemlji u različitim situacijama”, dodao je.

Maqedonci je, između ostalog, istaknuo da je Ministarstvo obrane u fazi analize i izgradnje koncepta za obuku i pripremu građana “da budu spremni da podrže aspekt obrane i sigurnosti”.

Govoreći o 48 vojnih baza Srbije koje se nalaze duž administrativne linije s Kosovom, Maqedonci ističe da je 28 tipičnih vojnih baza, a još 20 baza oružništva, koje su produžetci tri vojne brigade koje se nalaze u Nišu, Raškoj i Vranju.

“Činjenica da su one veoma blizu granice, odnosno da se nalaze oko Kosova, duž granične linije i da su neprijateljski usmjerene prema našoj zemlji, predstavljaju prijetnju jer ne štite Srbiju, već bi trebalo da drže pod pritiskom Republiku Kosovo”, kazao je.

Prema njegovim riječima, to vojno raspoređivanje i militarizacija Srbije ukazuje na agresivan pristup u odnosu na Kosovo.

“Dodajući tome i druge elemente koji su korišteni u hibridnom ratu, poput angažiranja uniformiranih i naoružanih grupa na sjeveru naše zemlje, šverca i drugih kriminalnih aspekata koje su razvijale i podržavale strukture državne sigurnosti Srbije, ovo čini situaciju zaista opasnom“, naglasio je Maqedonci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje