Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo preplavljeno falsifikovanim kovanicama eura: “Možda primamo pravi, a možda i lažni novac. Sve je to isto”

Preuzmite sliku

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od provjeravanja jesu li kovanice od dva eura prave ili krive, budući da ih je strahovito puno krivotvoreno, a zbog kvalitete nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.

“Na početku su svi pazili i provjeravali kovanice od dva eura”, kaže konobar Endrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svjetlo ili ih bacali na stol i provjeravali kako zvuče. “Sada više to ne radimo … možda primamo pravi, a možda i lažni novac. Sve je to isto.”

Količina kovanica od dva eura u opticaju je ove godine dramatično porasla, kažu vladine agencije. Kosovo i susjedna Crna Gora nisu dio eurozone, ali svejedno koriste euro. U laboratoriju u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine provjerili više od 30.000 lažnih kovanica eura, u usporedbi s 4451 u istom razdoblju lani.

“Kvaliteta ide od vrlo loših do jako dobrih”, rekla je Vjollca Mavriqi, radnica u laboratoriju. “Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, prije su imali problema s gramažom, ali sada posve odgovaraju pravima”, dodala je. Policija kaže da su prošle godine tužiteljima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas ove godine 486 slučaja.

U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su iz Sjeverne Makedonije na Kosovo unijeli 10.600 komada krivotvorenih kovanica od dva eura. Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videosnimke u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 posto vrijednosti pravoga eura. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,