Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kod Krka nestali Nijemac i dijete: Bili su na dasci za veslanje…

Preuzmite sliku

U novoj potražnoj akciji na moru traga se za njemačkim državljanima koji su nestali na području akvatorija Krka. Isplovili su u subotu popodne na SUP-u, unatoč buri. Pronašli su SUP i veslo jutros oko 10 sati

Obalna straža angažirala je u nedjelju jedan avion Pilatus PC-9 temeljem zahtjeva MRCC Rijeka za potrebe traganja i spašavanja dva njemačka državljanina na području akvatorija otoka Krka, za kojima se traga od subote navečer.

Kako su saopštili iz Ministarstva mora, sinoć su oko 20.40 sati dobili poziv iznajmljivača rekreativnih plovila iz Klenovice, koji je javio o kašnjenju u povratku oca i maloljetnog sina koji su oko 17 sati isplovili na SUP-u u  smjeru Krka na Kupanje. Majka djeteta i supruga nestalog Nijemca javila je o nestanku dvojca koji je isplovio uprkos činjenici da je tokom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura.

Odmah nakon dojave obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.

Sinoć i noćas službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka izvršili su površinsko traganje za nestalima uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke. Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uslova privremeno obustavljeno noćas oko dva sata i nastavljeno je jutros u 5 sati.

Dosadašnje traganje rezultiralo je pronalaskom SUP daske s jednim veslom, sa istočne obale otoka Krka, jutros oko deset sati.

MRCC Rijeka uz površinsko koordinira i zračno traganje za nestalima, angažiranim avionom Obalne straže RH, koji područje traganja nadlijeće jutros od 08.45h, dok je za kopnenu potragu angažovana Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Akcija traganja za nestalima nastavlja se tokom današnjeg dana, svim raspoloživim sredstvima.

Vojni avion tragao je i u petak za dvoje ljudi koji su nestali  tokom nevremena na moru u četvrtak navečer u području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Rijeka, a ta je akcija uspješno završila.

Akcija je krenula u četvrtak nešto prije 20 sati kada je u MRCC Rijeka zaprimljena dojava o nestanku dvoje ljudi, jedan je državljanin Hrvatske, a drugi državljanin Njemačke, koji su se u popodnevnim satima kajakom kretali u moru u području između Supetarske drage na Rabu, krčkim arhipelagom i Crikvenice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,