Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko je plaćeni ubica osumnjičen da je pucao u glavu banjalučkom tajkunu 2005. godine?

Preuzmite sliku

Nakon što je zagrebačka policija danas objavila da je razriješila pokušaj ubistva banjalučkog tajkuna u Zagrebu 2005. godine, otkrivaju se detalji. Policija je u saopćenju objavila da za pokušaj likvidacije sumnjiče 52-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine te 61-godišnjeg državljanina Republike Slovenije.

Dodali su i da je osumnjičeni 52-godišnjak početkom septembra ove godine izručen u Saveznu Republiku Njemačku, gdje je osumnjičen zbog drugog teškog kaznenog djela, dok je osumnjičeni slovenski državljanin trenutno nedostupan.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, osumnjičeni državljanin BiH je Milan Reljić, koji je bio ključni svjedok, svjedok pokajnik, Tužilaštva Republike Srpske u slučaju Trezor, u kojemu se sudilo Siniši Straživuku, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Đorđu Ćulumu, Aljoši Galiću i Željku Pavloviću upravo zbog svjedočenja Reljića. Reljić je s njima izvršio više pljački, u kojima su ukrali oko dva miliona KM. Između ostalog, opljačkali su dvije banke i kombi Pošte.

Tokom svjedočenja Reljića Straživuk se obratio sudu i rekao da je Reljić učestvovao u plaćenim ubistvima u Zagrebu i Banjoj Luci. Reljić mu je prilikom izlaska iz sudnice viknuo: “Mrtav si”.

Prema optužnici, gore navedeni udružili su se u zločinačku organizaciju, koja je od 2008. do kraja 2011. godine na području Banje Luke, Prijedora i Kneževa pljačkala.

Optuženi i njihovi odvjetnici su rekli da Reljić ne govori istinu te da je njegov iskaz nezakonit. Mrđan je rekao da ne može vjerovati da Reljić, koji mu je kum, tako laže. Ćulum je kazao da je Reljić na njega potezao pištolj i bacio bombu, od koje je ranjen, pa je nemoguće da oni zajedno idu u pljačke, pisali su regionalni mediji.

Zagrebačka policija pohvalila se da su riješili slučaj

“Dva napadača prekjučer u 7:30 premlatila su i pucala u hrvatskog državljanina Ljubomira Gladovića (44), vlasnika kompanije “Makroprom” d.o.o. Banja Luka, ispred stana koji je koristio u Zagrebu, javlja Srna. Napadači su pričekali Gladovića ispred stana, uvukli ga unutra i ranili iz vatrenog oružja prostrijelivši mu jezik i donju zubnu čeljust. Iz stana su ukrali torbu s dokumentima i novac, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 1200 eura”, dio je teksta iz Dnevnog Avaza 8. jula 2005. godine.

Zagrebačka policija danas je objavila da su razriješili ovaj slučaj star 16 godina.

“Službenici Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Velikoj Gorici, a u saradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije iz Ravnateljstva policije te uz međunarodnu policijsku suradnju s policijskim službenicima Savezne Republike Njemačke te Bosne i Hercegovine, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine te 61-godišnjim državljaninom Republike Slovenije zbog sumnje na to da su počinili kazneno djelo Ubistvo u pokušaju na štetu 60-godišnjaka prije 16 godina“, objavila je policija.

Htjeli su ga ubiti, pucali mu u glavu, ali ostao je živ

“Sumnja se na to da su 6. jula 2005. godine oko 8 sati u Zagrebu u Ulici Vajdin Vijenac zajedno i dogovorno prema unaprijed stvorenoj namjeri da usmrte 60-godišnjaka, došli ispred stana na šestom katu stambene zgrade, u kojem je oštećeni u to vrijeme stanovao, čekajući trenutak njegovog izlaska.

Nakon što su dočekali taj trenutak, uz uporabu tjelesne snage i uz prijetnju vatrenim oružjem, osumnjičeni su oštećenog ugurali natrag u stan, srušili na tlo i udarali ga rukama i nogama po tijelu.

Potom je, sumnja se na to, osumnjičeni 52-godišnjak najvjerovatnije iz automatskog pištolja s prigušivačem ispalio jedan hitac u glavu oštećenog i teško ga povrijedio te su se dali u bijeg, odnoseći, ujedno, sa sobom i torbicu oštećenog, u kojoj se nalazio novac uz dokumente”, opisala je policija.

BiH državljanin izručen Njemačkoj, Slovenac nedostupan

Osumnjičeni 52-godišnjak već je ranije, početkom septembra ove godine, izručen u Saveznu Republiku Njemačku, gdje je osumnjičen zbog drugog teškog kaznenog djela, dok je osumnjičeni slovenski državljanin trenutno nedostupan. Protiv njih je podneseno posebno izvješće Županijskom državnom tužilaštvu u Velikoj Gorici.

Gladović, koji ima i hrvatsko državljanstvo, u svojim je medijskim istupima nakon pokušaja ubistva za naručivanje vlastite likvidacije optužio kuma Milorada Dodika i Budimira Stankovića, s kojim je došao u poslovni sukob, podsjetio je danas Jutarnji list.

Gladović je opisao kako su ga napali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje