Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi prezadovoljni preuzimanjem ex-yu giganta: Napravili smo ekonomsko čudo

Preuzmite sliku

Kineski gigant u proizvodnji kućanskih aparata Hisense nametnuo se kao najveći slovenski izvoznik, značajno pretekavši ostale velike izvoznike u zemlji poput Renaulta i nekoliko domaćih domaćih farmaceutskih kompanija.

Kada je 2018. firma Hisense kupila slovensko Gorenje, malo ko je očekivao ovakve rezultate. U tvornici u Velenju danas se proizvode televizori, perilice posuđa i hladnjaci, a potražnja za njihovim proizvodima u Evropi je u stalnom porastu, prenosi kineska televizijska postaja CGTN iz slovenskog Velenja.

Hisense, kako javlja China Media Group (CMG), zauzima četiri posto evropskog tržišta, no firma si je postavila više ciljeve u bliskoj budućnosti.

– Evropa je veliko tržište s puno potencijala. Cilj nam je dosegnuti 10 posto tržišta u dva segmenta 2025. godine, kako bismo uistinu postali brend drugog nivoa u Evropi – rekao je predsjednik evropskog ogranka Hisense Europe Jianmin Han, prenosi Seebiz.

Osnovano prije više od 70 godina u bivšoj Jugoslaviji, Gorenje je proizvodilo i izvozilo kućanske aparate širom Evrope, no prije pet godina, suočeno s jakom konkurencijom, suočilo se s teškom odlukom – ili se integrirati u veći sistem ili se odlučiti za lagani, ali i neizbježan pad. Odlučili su pozvati kineski Hisense da kupi Gorenje, stoji u izvještaju.

Hisense je potencijalnu katastrofu i teret za slovensku vladu uspio pretvoriti u, po nekima, privredno čudo. Čak i skeptici priznaju da se ovo pokazalo kao uspješna priča, dodaje se.

Bivši ministar ekonomije, a sada profesor Matej Lahovnik nije podržavao prodaju Gorenja, ali se predomislio i vjeruje da će akvizicija na kraju biti vrlo uspješna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje