Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Keljmendi pušten iz pritvora, pa ponovo uhapšen

kljemendi-meljendi
Preuzmite sliku

Naser Keljmendi , kojeg je kosovska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice u nedelju uveče, posle isteka 48 sati pritvora pušten je na slobodu da bi ga nakon toga uhapsila EULEX policija.

kljemendi-meljendiIrina Gudeljević, portparolka EULEX-a na Kosovu, potvrdila je hapšenje Keljmendija od strane EULEX policije.

Nakon isteka policijskog pritvora od 48 sati, Naser Keljmendi je u utorak uveče uhapšen na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i istrage pokrenute od strane ove kancelarije. Ova operacija je sprovedena u koordinaciji lokalnih i tužilaca EULEX-a. Osumnjičeni je, između ostalih krivičnih dela, pod istragom za organizovani kriminal. Operacija hapšenja je sprovedena od strane EULEX policije i Jedinice za istragu organizovanog kriminala“, stoji u saopštenju.

Inače, ako tužilaštvo ili sudija ne odrede mere pritvora, nakon isteka 48 sati, pritvoreno lice pušta se na slobodu.

Odbrana nije dobila nikakve dalje informacije, izjavio je za RSE Keljmendijev advokat Osman Cucović.

Nakon isteka 48 sati pritvora, kosovska policija je donela rešenje kojim se g. Keljmendi oslobađa iz pritvora zato što nisu ispunjeni uslovi da se on dalje zadržava u pritvoru. Međutim, g. Keljmendi je samo napravio dva koraka iz zgrade policije, sa suprotne strane prema parkingu, i tu su ga sačekali policajci EULEX-a, odmah mu uručili drugo rešenje i novih 48 sati pritvora. Prvo je bio oslobođen, posle 48 sati, i sada se ponavlja pritovr od 48 sati po nalogu EULEX-a. Dakle, dva puta po 48 sati što je presedan u istoriiji pravosudnih sistema. Ja ne znam da li ovo postoji negde u Evropi, kod nas na Kosovu nije prepisano, ali eto, dešava se“, kaže Cucović.

S obzirom da Bosna nije priznala Kosovo, misija EU na Kosovu ranije je najavila da će biti uključena u slučaj Nasera Keljmendija, tako što će stručnjaci ove misije pri kosovskom Ministarstvu pravde posredovati u kontaktima između Bosne i Kosova, kako bi na kraju zvaničan zahtev za izručenje Keljmendija bio isporučen. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: