Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jukić: Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru ne vezuje samo sličan mentalitet već i slične vrijednosti

Preuzmite sliku

Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru ne vezuje samo sličan mentalitet već i slične vrijednosti i put kojim teže, ocijenio je ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, gostujući u emisiji Tema Televizije E, navodeći da gestove koje su pokazali navijači dvije zemlje primjer koji bi i druge zemlje trebalo da slijede.

– Riječ je o dvije bliske države, bliskim narodima, a mi kao političari, diplomate, novinari možemo samo to afirmirati. Kao u sitnom mozaiku, kad se sve te kockice poklope, imate ovakav odnos navijača i građana. Nakon svega mogu reći da sam ponosan što sam ambasador BiH u Crnoj Gori – kazao je Jukić ne krijući oduševljenje gestovima crnogorskih navijača tokom mečeva fudbalskih i rukometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Upravo bi gestovi navijača dvije reprezentacije mogla biti iskra u produženom trajanju koja će svima poslužiti kao primjer, kazao je nekadašjnji crnogorski diplomata i novinar Radovan Miljanić.

– Među navijačama iz svih bivših jugoslovenskih republika ne razgovara se nego se reži, produkuje se mržnja, njeguje se neprijateljstvo. Ovo je za mene zaista jedan nesvakidašnji primjer. Primjer čojstva i sa jedne i sa druge strane. Što bi Crnogorci rekli dobro se dobrim vraća – ističe Miljanić.

Za ovu televiziju govorio je i nekadašnji predsjednik RK Bosna Nermin Salman koji je crnogorsku javnost oduševio kupovinom karata našim navijačima pred meč rukometnih reprezentacija u Sarajevu.

– Gestom sam želio pokazati da su svi crnogorski navijači dobrodošli u Sarajevo i BiH i da ćemo uvijek nastojati biti dobre komšije i prijatelji – kazao je, između ostalog, Salman, prenosi CdM.me.

A oduševljenje Nerminom Salmanom nije krio predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda koji je, u izjavi za TV E, kazao da bi svi željeli da žive u svijetu u kojem ima više ljudi poput njega.

– Njegov gest je zavrijedio pažnju regiona – istakao je Kapisoda, dodajući da bi svi željeli da ga vide kad bude revanš i pripreme mu iznenađenje u znak zahvalnosti.

A zahvalnost Crna Gora duguje i Fahrudinu Meškoviću, čovjeku koji je ugostio crnogorske navijače. U video izjavi kazao je da je želio da se oduži u ime BiH crnogorskim navijačima.

– Bilo je tako lijepo da su i naši i vaši navijači plakali. Ovako treba da radimo u budućnosti, da napravimo normalnu situaciju u ovim državama, da se družimo i da nema više ispada. To vrijeđa naše narode – naveo je on.

Kaže i da su svi čekali ovakve događaje i nada se da će oni poslužiti kao primjer svima. Navodi i da rezultat nije važan već odnosi među ljudima koji treba da budu puni poštovanja.

Na pitanje je li sirnica ili burek sa sirom, ambasador BiH u Crnoj Gori kroz smijeh odgovara: “Uz dužno poštovanje, ali, ipak, sirnica“.

Gosti u studiju saglasili su se da su događaji koji su oduševili region pobjeda svih te izrazili nadu da dolaze bolja vremena za region. (CDM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,