Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izmjerene najviše temperature mora u Hrvatskoj od kada postoje mjerenja

Preuzmite sliku

Ljeto je vrijeme kada bilježimo najviše temperature zraka, a i površinske temperature mora, navodi Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatskoj.

Do sada apsolutno najviša temperatura mora u Hrvatskoj na stanicama DHMZ-a izmjerena je 21. jula 2015. godine u Rabu i iznosila je 29,5 °C.

U Tablici su prikazane vrijednosti s apsolutno najvišom temperaturom mora (apsolutnim maksimumom) izmjerenom na pojedinoj stanici s datumima pojave pojedinog maksimuma, ovisno o postojanju mjerenja na pojedinoj postaji. Na svim stanicama dolazilo je do povremenih prekida u radu (od terminskih do mjesečnih).

  • Većina apsolutnih maksimuma izmjerena je u julu, zatim slijedi august, pa juni. Najviše je izmjerenih maksimuma tokom srpnja 2015. godine. Stanica DHMZ-a s najdužim nizom mjerenja je Hvar (od 1964. godine) ovdje je apsolutni maksimum od 28,0 °C izmjeren 15. augusta 2015.

    Metodologija mjerenja temperature mora propisana je standardima Svjetske meteorološke organizacije. Temperatura mora se nekada mjerila isključivo termometrom, a danas se za mjerenja koriste i plutače s osjetnikom temperature. Na koji način se mjeri temperatura mora na aktivnim meteorološkim postajama može se provjeriti OVDJE.

    Dana 19. jula 2023. u Zadru je izmjereno 28,0 °C. Kako ovi podaci nisu još prošli sve potrebne kontrole, nisu uvršteni u Tablicu kao novi apsolutni maksimum za Zadar. (Morski.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,