Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispitan dječak koji je u školi u Beogradu počinio masovno ubistvo

Preuzmite sliku

U sklopu istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ‘teška djela protiv opće sigurnosti’, u utorak je ispitan njegov sin, koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ “Vladimir Ribnikar”, koju inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika osiguranja i devetero učenika, a teško ranio petero učenika i nastavnicu škole.

Kako je saopćeno iz tog tužilaštva, sin osumnjičenog, koji u vrijeme spomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na promatranju i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U Tužilaštvu su se nalazili postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, punomoćnici oštećenih i branitelj okrivljenog Vladimira K.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca, saopćili su iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

To tužilaštvo vodi istragu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je u prethodnom razdoblju obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i streljivom tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, usprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Također, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i streljivu i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uvjetima za sigurno smještanje oružja i streljiva, jer nije osigurao uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja i streljiva tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih osoba, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je uslijed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio doći u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno osiguranom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

K.K. je oružje i streljivo ponio sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika osiguranja i devetero učenika, a ranio petero učenika i nastavnicu škole.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje