Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Incident pred zgradom suda u Mariboru: Snežič pred Avdu Avdića došao u majici u kojoj Krpan siječe glavu muslimanu

Preuzmite sliku

Ambasador Novalić od slovenskog MUP-a tražio da poduzme sigurnosne mjere nakon incidenta u Mariboru.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ljubljani Dario Novalić, uputio je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Slovenije u kojem upozorava na incident pred zgradom suda u Mariboru pred početak suđenja po tužbi slovenskog konsultanta i lobista, Roka Snežiča protiv bosanskohercegovačkog novinara Avde Avdića.

-Rok Snežič je i prije ulaska u sudnicu novinarki 24UR Mojci Hanžič pokazao majicu koju je odjenuo samo za ovu priliku. Na majici je bio lik Martina Krpana, glavnog lika pripovijesti Frana Levstika iz sredine 19. stoljeća, koji siječe glavu muslimanu. „Martin Krpan spasio je Sloveniju od muslimana. Vidite kako je odsijecao glave muslimanima. Ovo je narodni heroj, a ja sam Martin Krpan”, kazao je uredniku portala Istraga.ba slovenski poduzetnik Rok Snežič nakon pojavljivanja pred Okružnim sudom u Mariboru. Nekoliko dana prije toga Rok Snežič je Avdu Avdića nazvao “malim muslimanom”, upozorava ambasador Novalić u dopisu.

On od slovenskog ministarstva unutrašnjih poslova traži da se provedu određene sigurnosne mjere s obzirom da „u Republici Sloveniji živi veliki broj Bošnjaka muslimanske nacionalnosti koji mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju njima i njihovim obiteljima“.

O ovom incidentu bh. ambasada u Ljubljani dopisom je upoznala i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Slovenije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje