Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatskoj nedostaje 2.000 ljekara i 4.000 medicinskih sestara

Preuzmite sliku

Hrvatskoj nedostaje oko 6.000 zdravstvenih radnika – više od 4.000 medicinskih sestara i gotovo .2000 ljekara, piše u ponedjeljak Večernji list.

Manjak medicinskih sestara sve je ozbiljniji problem svugdje, čak i u bolnicama koje nemaju toliko izražen manjak ljekara. A dok se stanje s bolničkim ljekarima donekle popravlja, kritično je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje nedostaje više od 400 ljekara, najviše porodičnih, te po sedamdesetak pedijatara i ginekologa.

“Još prije tri godine nedostajalo je oko 4.000 medicinskih sestara. Upravo prikupljamo podatke za novu analizu Ministarstva zdravstva, a, po svemu sudeći, situacija je sada još gora,”, otkriva Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Medicinskih sestara jednostavno nema, a tražene su i u drugim zemljama EU. Na Zavodu za zapošljavanje bilo ih je 280, dio ih se zaposlilo, ali dio je nezapošljiv, bilo zato što se bave nečim drugim, dalje se školuje itd.

“Najproblematičnije je u dalmatinskim županijama, gdje se medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom radije okreću turizmu, nego da rade za 6000 kuna. I zagrebačke su bolnice došle u taj problem, u Vinogradskoj se na konkurs za stotinu sestara javilo dvanaest”, govori Gazić. Od 2019. godine bolnice su nakon dugog niza godina ponovno počele zapošljavati njegovateljice, kako bi se bar donekle olakšalo medicinskim sestrama.

Primarna bi medicina trebala rješavati 80 posto zdravstvenih potreba stanovništva i time uvelike smanjiti opterećenost bolničkog sistema, no ona je iz godine u godinu sve teže dostupna pacijentima jer je ljekara “primaraca” sve manje.

Trenutno na 2327 timova, koliko ih broji mreža porodične medicine, zapravo postoji samo 2223 ljekara pa 104 ordinacije pokrivaju privremene zamjene ili prekovremeni rad. To znači da pacijenti svakodnevno čekaju pred tim ordinacijama ne znajući tko će se danas u njoj pojaviti i hoće li uopće netko doći, a posebno je to izraženo u manjim mjestima.

Stanje će se dodatno pogoršati kad se povuče dio porodičnih doktora koji su danas stariji od 65 godina. Već sada nedostaje gotovo 300 ljekara porodične medicine, što ostavlja bez temeljnog ljekara više od pola miliona osiguranika, upozoravaju iz Koordinacije hrvatske porodične medicine (KoHom), piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje