Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Uginulo više od 100 goveda, četiri osobe u bolnici, potvrđen antraks

Preuzmite sliku

Preuzimanje lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je u subotu da je kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje” potvrđena bolest bedrenica (antraks)..

Ministarstvo je izvijestilo da je, s obzirom da je na području Parka prirode „Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo obdukciju lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Neslužbeno saznajemo kako je 107 goveda već uginulo, dok je četvero ljudi zaraženo. Obdukciju lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Ministarstvo je u subotu zaprimilo rezultate obdukcionog nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica. U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje”, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u saopštenju. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,