Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: U paketima banana u skladištu pronađeno 30 kila kokaina

Preuzmite sliku

Na području Vinkovaca prije nešto manje od sedmicu dana pronađeno je oko 30 kilograma kokaina.

Kokain u kutijama banana pronašli radnici

Kako saznaje Index, kokain je pronađen u kutijama s bananama u skladištu trgovačkog lanca Boso. Riječ je, kako saznajemo, o skladištu voća i povrća, a kokain su u paketima pronašli radnici i pretpostavlja se da je ondje završio slučajno.

Zapljeni su prisustvovali i policajci s dugim cijevima.

Index je o pronalasku kokaina u skladištu poslao upit Bosi i njihov ćemo odgovor objaviti kada, odnosno ako ga dobijemo.

Izgledno je da je pronalazak kokaina u paketima s bananama u skladištu Bose dio velike policijske akcije, koja se provodi u Slavoniji i u kojoj je uhapšeno najmanje tridesetak osumnjičenika iz tri organizovane kriminalne grupe koje su se bavile preprodajom droge i duhana.

U sklopu akcije, koju su pokrenuli Uskok i osječko-baranjska policija, danas su obavljena uhićenja i pretresi domova te poslovnih prostora najmanje tridesetak osoba osumnjičenih za nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu droga. Radi se, kako se saznaje, o grupama čiji su organizatori bili međusobno povezani, a djelovali su na području Hrvatske, ali i inostranstva. Pretresi i prikupljanje dokaza provode se na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško slavonske županije te Grada Zagreba.

Kako neslužbeno doznaje Index, današnja brojna hapšenja su uslijedila nakon što je jučer uhićen jedan od članova kriminalne grupe.

Božinović nije htio izravno potvrditi pronalazak veće količine kokaina u paketima banana

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas nije želio potvrditi da je zaplijenjen kokain skriven u bananama, barem ne direktno.

”Kada govorimo o zločinačkim udruženjima, policijskim akcijama i pretragama te uhićenjima, uz ono što je temeljni cilj, uvijek se pronađe još nešto. Kada je u pitanju droga, nađe se oružja i novca” rekao je.

Božinović je dodao da Hrvatska ima takav položaj da ju je teško zaobići, kako turistima, tako i krijumčarima.

”Ako imate balkanski kartel koji drži više od 50 posto tržišta kokaina u Evropi, teško da nešto s Balkana može doći na Zapad a da ne pređe preko teritorija RH. No činjenica je da je Hrvatska prepoznata na međunarodnom nivou s međunarodnim partnerima, prije svega s EUROPOLOM, i osim što je zadužena za Balkanski kartel, dobiva i neke nove ponude da vodi akcije u ime EU kada je pitanje ove vrste kriminaliteta”, zaključio je Božinović.

Spomenimo da je prije dva dana u Našicama 18. put spaljena droga zaplijenjena u nizu ranije provedenih kriminalističkih istraživanja u Hrvatskoj. Spaljeno je oko 2060 kilograma droge i više od 150 hiljada komada različitih tableta, a spaljivanju je prisustvovao i Božinović.

Niz pronalazaka kokaina u paketima banana

Podsjetimo i da su u Hrvatskoj više puta pronađene veće količine kokaina u paketima banana, u pravilu na jugu Hrvatske. U nekoliko navrata kokain se našao u skladištima ili trgovinama u Opuzenu, Metkoviću, Pločama

U travnju prošle godine u luci Ploče zaplijenjena je rekordna količina kokaina. Radilo se o oko 500 kilograma kokaina, koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,