Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Novo pooštravanje mjera uoči praznika

Preuzmite sliku

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je danas niz dodatnih restrikcija koje stupaju na snagu od sutra i trajat će do 10. januara, a odnose se prije svega na trgovine i trgovačke centre, javlja Anadolu Agency (AA).

Trgovine i trgovački centri od sutra će imati dodatno ograničen broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru, a svrstani su u kategorije ovisno o površini.

Najmanje trgovine koje imaju do 10 metara površine moći će primati jednog kupca, dok će najveće trgovine, odnosno trgovački centri čija površina premašuje 2.000 metara kvadratnih, morati osigurati najmanje 16 metara kvadratnih za svakog od kupaca koji boravi u prostoru.

Trgovine će morati imati jasno istaknut maksimalan broj kupaca koji mogu boraviti u prostoru, a ukoliko su u toku akcije ili sniženja, morat će osigurati poštivanje navedenih mjera.

Među mjerama su i pojačane mjere higijene, dezinfekcija prostora i prozračivanje.

Provođenje mjera nadzirat će inspektori civilne zaštite, državni inspektori i policijski službenici.

“Ljudi trebaju ciljano doći u kupovinu, obaviti što trebaju u najkraćem mogućem vremenu i vratiti se kućama”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Jedna od tema na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su bili predstojeći i novogodišnji praznici, pri čemu je ministar Davor Božinović pozvao građane da izbjegavaju uobičajena obiteljska druženja.

Članovi Štaba su najavili kako će tokom vikenda održati sastanak s predstavnicima Katoličke crkve kako bi zajedno usuglasili način provođenja epidemioloških mjera koje se odnose na vjerske obrede i okupljanja uoči Božića.

“Najbolja želja za sreću i zdravlje za Božić i Novu godinu je ne ići u posjete i poželjeti svima sve najbolje telefonom ili videoporukom. Najbolji način za pokazati koliko nam je do nekoga stalo je ne pozivati ga i ne družiti se tokom epidemije”, kazao je Božinović.

Postojeće epidemiološke mjere koje su na snazi do 21. decembra, najvjerojatnije će biti produljene i na daljnji period, ali članovi Štaba za sada nisu najavili njihovo dodatno pooštravanje, koje bi moglo značiti zabranu napuštanja mjesta prebivališta i druge mjere.

Pooštravanje ili opuštanje mjera ovisit će prije svega o smanjenju, stagnaciji ili pak povećanju broja zaraženih.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 4.396 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 64 osobe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje