Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Nastavak ljetnih temperatura i u narednim danima

Preuzmite sliku

Temperatura je danas u dijelovima Hrvatske dosegnula 36 stepeni Celzijusa, a nastavak vrućina, uz mjestimične pljuskove, očekuje se i sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

U većini predjela pretežno danas je sunčano i vruće, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a najviša temperatura zraka uglavnom će se kretati između 32 i 36 stepeni Celzijusa.

Na staroj mjernoj postaji u zagrebačkom centru, u parku Zrinjevac, termometar pokazuje 33 stepena Celzijusa.

Za Zagreb, Osijek, Gospić, Knin i Rijeku DHMZ je za današnji dan izdao narančasto upozorenje zbog opasnosti od toplinskog vala, što je na skali od 1 do 3 srednja vrijednost.

Prognostičari slično vrijeme u Hrvatskoj najavljuju i za sutra, s tim da će se najviša dnevna temperatura kretati od 31 do 36 stepena Celzijusa.

U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 danju i ispod 24 stepena Celzijusa noću, što je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme, upozorava DHMZ.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,