Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska 2020. uvodi elektronski nadzor zatvorenika

Preuzmite sliku

Nakon 18 godina u RH mijenja se Zakon o izvršavanju kazne zatvora, a nacrt koji sadrži nekoliko značajnih novosti od subote je u postupku savjetovanja sa zainteresovanom javnošću, piše Jutarnji list.

Hrvatski ministar pravosuđa u čijem je resoru izrađen nacrt novog zakona izdvojio je dvije upute koje je dao radnoj skupini za izradu novog propisa. Jedna se odnosi na ugrađivanje pretpostavki za uvođenje elektronskog nadzora zatvorenika, a druga je skraćivanje vremena od pravomoćne presude do početka izdržavanja kazne. Sadašnja praksa bilježi učestale slučajeve da prođe i po godinu dana od presude do odlaska u zatvor, donosi dnevnik.

Elektronski nadzor zatvorenika, o kojem se već podosta govorilo i pisalo, od iduće bi godine trebao biti u funkciji. Prema riječima pomoćnice ministra za zatvorski sistem Jane Špero, novac za opremu je osiguran i to iz norveških fondova, u ukupnom iznosu 2,1 miliona eura. S tim iznosom pokrit će se troškovi više projekata, ali u najvećoj će se mjeri financirati elektronski nadzor.

Ovakav nadzor primjenjivat će se na zatvorenike na uslovnom otpustu kaže Jana Špero i navodi da će zatvorenik imati narukvicu, odnosno nanožnicu koja će u svakom trenutku odašiljati njegovu lokaciju. Tako, ako se u određeno vrijeme uslovno otpušteni neće nalaziti u kući, stvorit će se uslovi za opoziv uslovnog otpusta.

Kada se implementira sistem za elektronski nadzor, moći će se napraviti i dalji korak, a to je njegovo korištenje u slučajevima istražnog zatvora. Za tu primjenu bit će potrebne izmjene Zakona o kaznenom postupku. Poenta je da će se nekim osobama koje su pod istragom umjesto istražnog zatvora moći odrediti kućni pritvor, a preko narukvice će se kontrolisati kretanje, piše Jutarnji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje