Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grabar-Kitarović: Mnogo će vode poteći Dunavom do prijateljstva sa Srbijom

Preuzmite sliku

Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da će još mnogo vode proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske, ali da dvije zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose.

Kitarovićeva je navela da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost zemlje.

“Kao hrvatska predsjednica, ali i kao majka, ne želim da više ijedna majka tuguje za djetetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima”, istakla je Kitarovićeva, prenosi Jutarnji list.

Pri tome, kako je rekla, misli na rješenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.

“Prošlost nismo zaboravili i nećemo je zaboraviti, ali ne smijemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo da prestanemo da se stalno vraćamo u Drugi svjetski rat i da sijemo klice novih zala, želimo da idemo dalje”, rekla je Kolinda u svom govoru na svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru.

Kitarovićeva je navela da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa i da joj pomaže da što prije uđe u EU.

“Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što prije uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese”, rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je da je vrijeme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

“Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo ’još će mnogo vode proteći Dunavom‘, ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obje države, imamo obavezu da činimo sve da izgrađujemo što bolje odnose”, ocijenila je hrvatska predsjednica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje