Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Generacijski projekat: Izgradnja tunela Prenj trajaće šest godina

Preuzmite sliku

Tunel Prenj, najveći i nazahtjevniji objekat na autocesti na koridoru 5c, trebao bi se početi graditi u drugoj polovici naredne godine, a izgradnja tog tunela koji će biti jedan od tri najduža u Evropi planirano je da traje 6 godina, izjavio je izvršni direktor Autocesta FBiH Adem Zolj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kreditna sredstva u iznosu od 600 mil EUR za izgradnju tunela Prenj već je osigurala Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka.

– Ovo je generacijski podhvat, vrlo izazovan, zahtjevan, ne znamo što će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati graditi i neki most, ali sadašnja je procjena da će izgradnja “kralja”, kako smo prozvali tunel Prenj, trajati 6 do 7 godina, kazao je Zolj.

U tom razdoblju, dakle do 2027. odnosno 2028. godine trebala bi, prema riječima Zolja, biti završena izgradnja kompletne autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu duge 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, na paneuropskom koridoru 5C.

Na jugu, u Hercegovini trenutno se izvode radovi na dvije dionice; Zvirovići (kod Međugorja)- Počitelj dugoj 10, 5 kilometara, te mostu Počitelj preko rijeke Neretve dugom blizu 1000 metara i visokom 100 metara, koji bi trebali biti završeni do kraja 2022., te dionici Počitelj-Buna, dugoj 7,2 kilometra, koja će biti gotova za tri do četiri mjeseca.

U naredna dva mjeseca trebala bi početi radovi na dionici Buna-tunel Kvanj, koja bi trebala biti završena 2022 godine, a godinu kasnije autocesta bi s juga došla do petlje Mostar jug, koja će se nalaziti u blizini Zračne luke.

Na sjeveru Hercegovine, odnosno na granici Hercegovine i Bosne, već dva mjeseca traje probija se tunel Ivan, a za dva mjeseca bit će izabran izvođač za 7 km dugu dionicu Tarčin- Tunel Ivan. U proljeće 2022. planiran je završetak izgradnje te dionice i tunela Ivan čime će autocesta stići do Bradine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,