Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Firma iz Zagreba skratila radnu sedmicu, a sada povećala i plate

Preuzmite sliku

Firma “Logička matrica” iz Zagreba, koja je još 2018. godine uvela skraćenu radnu sedmicu od četiri dana za svoje zaposlene, sada im je povećala plate za 20 do 25 odsto.

Martina Pauček Šljivak, vlasnik ove firme koja je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću za poslovno savjetovanje, a bave se pisanjem i sprovođenjem projekata EU, kaže da ovaj princip rada ima dosta prednosti i nema nedostataka.

“Definitivno ima više prednosti, ne bih rekla da ima mane”, rekla je Šljivakova, koja kaže da sada imaju bolju organizaciju rada, zaposleni su zadovoljniji, a čak su i povećali plate, iako je prethodna godina bila teška.

Ona za hrvatski portal “Index” ističe da im je trebalo pet do šest mjeseci pripreme za prelazak na četvorodnevnu radnu sedmicu.

“Dugo smo se pripremali za to. Nama je najveća prednost upravljanje vremenom i efikasnost. Imam većinu mladih kolega, a ovdje uče ono što ih ne uče na faksu, a to je upravljanje vremenom. Naša metoda ostaje red, rad i nagrada”, ističe Šljivakova.

Ona dodaje da su zaposleni sada produktivniji, što se i vidi po poslovnim rezultatima, odnosno skraćena radna sedmica nije naštetila kvalitetu posla, već suprotno.

“Praktikujemo i rad od kuće jer mi ne dolazimo na posao samo zato da smo došli, već dolazimo raditi, tako da nam je svejedno odakle radimo. U kancelariju dolazimo ako imamo sastanke”, istakla je Šljivakova.

Ona kaže da se zaposleni sami dogovaraju kako će koji raditi i imati slobodno, a od njih samo traži mjesečni raspored.

“Plate su još i porasle od 20 do 25 odsto. Osim pripravnika, kojih imam samo dvoje, svima ostalima plate su veće od prosjeka Grada Zagreba”, istakla je vlasnik firme “Logička matrica”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje