Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma

Preuzmite sliku

Veleposlanici članica Europske unije (EU) usvojili su jednoglasno dopune i izmjene u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze za te zemlje koje proizlaze iz sporazuma koji su s Kosovom postignuti prošle godine u Bruxellesu i Ohridu.

U usuglašenom tekstu se između ostalog navodi da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, “što će se posebno mjeriti u odnosu na kontinuirano angažiranje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom, kao i drugim zahtjevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira”.

U tekstu u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid također se ističe da Srbija treba u potpunosti provesti svoje obveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023 godine.

“Sve rasprave u vezi s provedbom Sporazuma odvijat će se u okviru dijaloga uz podršku EU”, stoji u usuglašenom tekstu izmjena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Bruxellesa i Beograda.

Nakon odobrenja veleposlanika EU, Srbija će biti pismeno obavještena o izmjenama i dopunama pregovaračkog okvira.

Usvajanjem ove pozicije, obveze Srbije iz Briselskog i Ohridskog sporazuma postaju sastavni dio pristupnog procesa Srbije u EU.

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na kojem se odvija proces pregovora o članstvu sa zemljom kandidatkinjom. Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije, obuhvaća i odnose s Kosovom.

EU je uvijek najavljivala da će obveze Srbije i Kosova iz dogovora koji su postignuti u dijalogu biti sastavni dio europskog puta za svaku zemlju. No kako Kosovo nema status kandidata, obaveze iz dijaloga će biti obuhvaćene u posebnoj grupi za normalizaciju. (FENA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,