Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Epilog nesreće u Kragujevcu: Evakuisana 74 radnika, poginuo potpukovnik, intenzivno se traga za tri osobe

Preuzmite sliku

Svih 74 zaposlenih u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) u Kragujevcu, koji su se poslije nesreće sklonili u poseban objekat TRZ, bezbjedno su evakuisani. Za trojicom nestalih pripadnika TRZ-a intenzivno tragaju nadležne službe MUP-a i Ministarstva odbrane Srbije, javlja Anadolu Agency (AA). 

Pukovnik Vojske Srbije Mihajlo Zogović izjavio je ranije da se intenzivno traga za kapetanom Darkom Kostićem i civilima Dejanom Kovačevićem i Željkom Nikolić.

Radnici TRZ-a koji su se nakon izbijanja požara i eksplozija sklonili u posebnom objektu, u obližnjoj šumi, su čekali ekipe Vojske Srbije kako bi im garantovali bezbjedan prolaz i povratak kućama.

Kao nestali se vode kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić, koji su zaposleni u Zavodu, izjavio je pukovnik Zogović, prenijelo je Ministartvo odbrane Srbije.

Prema riječima Zogovića dva hospitalizivana su prebačena na Vojno-medicinsku akdemiju (VMA) u Beograd na dalje lečenje i da zonu eksplozije nadljeću četiri drona, te da je korišteno i jedno robot vozilo.

U eksploziji koja se u ponedjeljak popodne dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) u Kragujevcu, od detonacije je poginuo potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović posjetili su sinoć povrijeđene koji su zbrinuti u Kliničkom centru u Kragujevcu, u pratnji direktora tog zdravstvenog centra dr Predraga Sazdanovića.

Ministar odbrane Đorđević je podsjetio da je u juče u13 sati i 20 minuta u TRZ Kragujevac došlo do eksplozije u objektu A 28, namenjenom delaboraciji municije, nakon čega je požar zahvatio objekte A 28 i A 27. Vatrogasne ekipe sastavljene od pripadnika MUP-a i pripadnika vatrogasne jedinice TRZ Kragujevac pristupile su gašenju požara kada je, u 13 sati i 45 minuta, došlo do druge eksplozije.

“Od detonacije, nažalost, život je izgubila jedna osoba. Reč je o potpukovniku Miroslavu Perišiću i ovom prilikom izražavamo duboko saučešće njegovoj porodici. Potpukovnik Perišić je 26 godina marljivo i predano radio u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije,od toga dve godine u TRZ Kragujevac”, rekao je Đorđević u obraćanju novinarima.

On je, takođe, konstatovao da su prilikom druge eksplozije tri osobe nestale i za njima se intenzivno traga, kao i da je 25 osoba hospitalizovano.

Đorđević je, takođe, istakao da je formirao komisiju koja treba da istraži uzroke i razloge ovog nemilog događaja i da se lica, za kojima se traga, nalaze u zoni koja je još uvijek opasna i kojoj ne može da se priđe, kao i da će ekipe iz Ministarstva odbrane opremljene dronom i robotom pomoći prilikom potrage za tim licima.

“Postoji opasnost od novih požara, mesto nesreće i dalje nebezbedno jer se iz daljine vidi da požar i dalje tinja, pa je zbog toga uvedena mera zabrane prilaska mestu nesreće do dolaska ekipe iz Beograda”, naveo je Đorđević.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Sazdanović je izjavio da je po dolasku ekipe civilne i vojne hitne pomoći, 25 pacijenata primljeno na hospitalizaciju, od čega su tri osobe u opservaciji u Kliničkom centru, te da u ovom trenutku niko nije životno ugrožen i da će svaka dalja dijagnostika biti pravovremena za sve primljene pacijente.

“Na osnovu dosadašnje dijagnostike, možemo reći da su povrede opekotine, povrede mekih tkiva, ali ono čega se plašimo su povrede unutrašnjih organa. Upravo zbog specifičnosti povreda blast tipa pozvali smo kolege sa VMA, koji će nam pomoći u proceni stanja i eventualnim dodatnim intervencijama” rekao je dr Sazdanović.

Prema navodima medija nakon prve eksplozije 71 radnik TRZ Kragujevac se sklonio u bunkeru, u obližnjoj šumi, dok je njih troje ostalo zarobljeno unutar bunkera u samog objektu zavoda.

Nakon požara i detonacija krov TRZ Kragujevac se urušio, a na emitovanim snimcima video se plamen i dim u obliku prstena. Detonacije, prenose lokalni mediji Kragujevca, su se čule i cijelom gradu, ali stanari zgrada u okruženju nisu bili ugroženi jer se objekat u kojem je izbio požar nalazi u uvali.

U Srbiji, gdje namjenska industrija čini značajan udio u ukupnom BDP-u, se nakon 1995. godine u fabrikama za proizvodnju, oružja, municije i ekspolozivnih sredstava dogodilo na desetine incidenat, požara i eksplozija u kojima je bilo na desetine stradalih i povrijeđenih radnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,