Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Eksplozija na krovu zgrade u Zagrebu: Ozlijeđen radnik koji je radio na rekonstrukciji

Preuzmite sliku

Prilikom rekonstrukcije krova na zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) došlo je do eksplozije prilikom koje je ozlijeđen jedan radnik, javlja Anadolija.

U trenutku skidanja ljepenke koja se nalazi na krovištu zgrade HAZU-a na Strossmayerovom šetalištu, jutros je došlo do eksplozije za zada neutvrđene eksplozivne naprave koja je ozlijedila jednog stranog radnika koji je radio na rekonstrukciji zgrade.

Hrvatski mediji prenose kako je došlo do eksplozije tzv. zvončića, dijela kazetne bombe, koji su raspršeni po Zagrebu u vrijeme raketiranja grada u znak osvete za operaciju Bljesak 2.i 3. maja 1995. godine.

Navodno je zvončić ostao neotkriven u krovištu zgrade, a aktiviran je prilikom izvođenja radova u protupotresnoj obnovi HAZU-a.

U vrijeme raketiranja Zagreba 1995. godine nastradalo je sedam osoba, a nastradao je i jedan pirotehničar koji je radio na razminiravanju krovišta Dječje bolnice u Klaićevoj.

Policijski uviđaj još uvijek traje, tako da se službeni izvještaj o uzrocima eksplozije i tipu eksplozivne naprave očekuje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,