Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dug i težak razgovor: Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Preuzmite sliku

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom, javlja Anadolija.

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rješenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Lajčak je istakao da je zajedno sa Escobarom predložio tri tačke za rješenje krize na sjeveru Kosova.

„Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima“, naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Escobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

„Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani “, rekao je Escobar.

On je kazao da su SAD najveći pobornici bezbjednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Escobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Lajčak i Escobar će sutra u Prištini nastaviti sastanke, a potom će produžiti za Beograd.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje