Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Državni sekretar MUP-a Srbije o potrazi za tijelom djevojčice: Danka zaslužuje dostojanstvenu sahranu

Preuzmite sliku

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić rekao je da je više od 1.500 policijskih službenika u saradnji sa oko 1.000 građana iz različitih službi tragalo za tijelom brutalno ubijene djevojčice Danke Ilić (2).

“Mi smo pretrage terena usmjerili na one lokacije za koje su nam osumnjičeni rekli da su tamo ostavili tijelo Danke Ilić. Za sada pregledavamo korito Zlotske rijeke”, rekao je on, prenosi Blic.

Ponašanje osumnjičenih, za koje postoje dokazi da su izvršili krivično djelo teškog ubistva, Brkić opisuje kao je najmonstruozniji oblik ljudskog ponašanja.

Dok je jedan detaljno opisao kako je ubio Danku, drugi je odlučio da se brani ćutanjem.

“Teško je saznati motive zašto ne želi da sarađuje. Ali, vi kod njih možete vidjeti takvo odsustvo empatije i bezobzirnost.

Čak i sada kada je suočen sa istinom, osumnjičeni ne želi da kaže gde je sakrio tijelo Danke Ilić. To govori o velikom nedostatku empatije.

To dijete ima pravo na dostojanstveno sahranjivanje, da roditelji mogu da mu posvete grobno mjesto. Lišeni su svakog ljudskog osjećanja”, kaže Brkić.

Tvrdi da je do sada prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih može da se zastupa optužnica i dodaje da će nadležni moći da donesu odgovarajuću presudu.

Brkić navodi i da je teško rekonstruisati ovaj zločin i da se nada da će tijelo Danke biti uskoro pronađeno.

“Nadam se da će tijelo Danke biti pronađeno. Nesumnjivo je da je dijete sa mjesta kontakta sa vozilom unijeto u vozilo”, kaže Brkić.

Osumnjičeni Dalibor Dragijević (40) iz Bora kome je u subotu određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je pomogao Dejanu Dragijeviću (50) osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić nakon izvršenog krivičnog djela, preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

“Jučer je konstatovana smrt, prije toga je osumnjičenom pozlilo. Brzom intervencijom Hitne pomoći i policije osumnjičenom je ukazana pomoć, ali je on uprkos svemu preminuo.

Tijelo Dalibora Dragijevića odvezeno je na obdukciju koja će pokazati tačan uzrok smrti”, rekao je Brkić.

Dejan Dragijević je pred tužiocem priznao zločin, dok se Janković branio ćutanjem. Obojici je potom određen pritvor do 30 dana.

Policija je u međuvremenu uhapsila Radeta Dragijevića, oca Dejana Dragijevića zbog sumnje da mu je pomogao da premejsti tijelo ubijene djevojčice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,