Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Droga za silovanje” zaista postoji: Nema ukus i miris. Otkriveno koliko se zadržava u urinu i krvi

Preuzmite sliku

Danima na društvenim mrežama pažnju privlači objava o pokušaju silovanja tri djevojke nakon što im je neko sipao drogu u piće u jednom beogradskom klubu. 

U MUP-u Srbije kažu da im slučaj nije prijavljen, a aktivistkinje “Ženske solidarnosti” – da je cilj objave upozorenje javnosti. Na VMA kažu da su slučajevi korištenja takozvane “droge za silovanje” sve češći.

Aktivistkinjama “Ženske solidarnosti” je anonimna osoba prijavila da su tri djevojke u novogodišnjoj noći bile žrtve takozvanog “spajkinga” u jednom beogradskom klubu. Na osnovu simptoma, pretpostavljaju da im je nešto sipano u piće.

“Nama se na mrežama javila djevojka koja je predočila iskustvo svojih drugarica. One su pretpostavile da je u pitanju drogiranje, da je neko nešto ubacio u piće s obzirom na to da su se nakon jako malog broja pića osjećale jako loše i izgubile kontrolu nad svojim tijelom”, kaže Anita Marković iz “Ženske solidarnosti” za RTS.

Iako ne mogu da tvrde da se to zaista dogodilo, kažu da je na njima da upozore javnost.

“Naš osnovni princip je vjerovanje ženskom iskustvu. Znamo da živimo u društvu koje ima nepovjerenje u žensko iskustvo nasilja”, dodaje Anita Marković.

Slučaj za sada nije prijavljen policiji. Direktor noćnog kluba koji se pominje u objavi kaže da su provjeravali sigurnosne snimke i uočili samo jednu djevojku koja je intenzivno pila i da joj je osoblje ukazalo pomoć.

“Naravno, mogućnost zloupotrebe gužve i specifičnih uslova u noćnom klubu za različite kriminalne i nemoralne porive uvijek postoji, na nama je da takve pokušaje sprječavamo, vinovnike identifikujemo i predamo pravosudnim organima. U tom smislu, aktivno pokušavamo da dođemo do autorke poruke kako bismo otklonili mogućnosti manipulacije i ako treba pomogli organima reda”, saopštili su iz noćnog kluba “Ben Akiba”.

Slučajevi korištenja takozvane “droge za silovanje” sve su češći. To potvrđuje i načelnica Odeljenja za toksikološku hemiju Vojnomedicinske akademije, inače jedine ustanove u Srbiji u kojoj se može uraditi analiza na prisustvo tog opijata u organizmu, testom iz mokraće ili krvi koji košta oko 10.000 dinara.

“Ono što je nezgodno kada je u pitanju analiza, ova supstanca se i prirodno nalazi u organizmu, pa je zato neophodno adekvatno tumačenje rezultata. Pošto se kratko zadržava u organizmu, isto tako se kratko može detektovati. Prema podacima iz literature, u urinu je samo oko 12 sati, dok je u krvi znatno kraće, oko osam sati“, objašnjava toksikolog na VMA Snežana Đorđević.

Zbog toga je pravovremeno reagovanje neophodno. A zbog nedostatka boje, ukusa i mirisa, žrtva teško može da ustanovi da je u piću supstanca uopšte prisutna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,