Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobio otkaz zbog kršenja higijenskih pravila: Školski kuhar učenicima posluživao hranu s poda

Preuzmite sliku

Dugogodišnji kuhar osnovne škole, nakon pregledanih snimki nadzornih kamera, dobio je izvanredni otkaz jer je nekoliko puta prekršio higijenska pravila, piše Dnevnik.hr.

“Osnovna škola je mjesto gdje se ne smije ugrožavati niti dovoditi u pitanje zdravlje učenika te škola ima nultu stopu tolerancije za svaki oblik grubog kršenja radnih obveza koji za sobom imaju posljedicu nehigijenu i zdravstvenu neispravnost hrane koja se poslužuje učenicima”, poručili su iz škole.

Jednu od posuda koja mu je pala na pod nije oprao, već je u nju stavio hranu i posložio je na pladanj namijenjen posluživanju djeci.

Šoljice koje su bile na podu nije oprao sredstvom za pranje, već ih je samo isprao i složio na sušilo.

Tokom svega toga, “maknuo je zaštitnu masku s lica, dirao ga je rukama i nastavio obavljati poslove u kuhinji bez da ih je oprao.

Kuhinjskim papirom obrisao je prolivenu tvar s poda, nakon čega ga je zgužvao i stavio na radnu plohu na kojoj je pripremao hranu.

Prstom je pobrao hranu s radne plohe i stavljao ga u usta, nakon čega nije oprao ruke, već je nastavio s pripremom hrane na radnoj plohi”.

Kuharica je potom iznijela pladanj na kojem je bila hrana koja je prethodno kuharu pala na pod te je poslužila učenicima četvrtog razreda, a što on nije pokušao spriječiti iako je znao da se radi o zdravstveno neispravnoj hrani.

Sud je zaključio kako je kuhar postupao protivno svim higijenskim i zdravstvenim standardima, a zasigurno i higijenskim zahtjevima kuharske struke, pa i onima koji su uobičajeni u redovnom kućanstvu prilikom pripremanja i serviranja hrane.

Nedvojbeno je time ugrozio zdravlje školske djece kojima je hrana bila namijenjena, smatra sud.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,