Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Đukanović: Uzimam titulu počasnog predsjednika i ne napuštam Crnu Goru

Preuzmite sliku

Predsjednik Crne Gore u odlasku Milo Đukanović rekao je u petak, na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare u ulozi predsjednika, da će nakon prestanka dužnosti zatražiti status počasnog predsjednika te države te da ne namjerava napustiti zemlju.

Đukanović je početkom aprila  uvjerljivo poražen u drugom krugu predsjedničkih izbora od Jakova Milatovića, čelnika Pokreta Evropa sad.

“Završavam danas mandat aktivnog predsjednika. Zakonom o predsjedniku je predviđena mogućnost da tokom sljedećih pet godina uživam status ranijeg predsjednika. Koristit ću tu zakonsku mogućnost”, rekao je Đukanović.

Funkcija počasnog predsjednika predviđa, između ostalog, zaradu od 70 posto predsjedničke plaće narednih pet godina, što je oko 1500 eura, korištenje ureda, jednog savjetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila s vozačem ili bez njega, te pravo na lično osiguranje prema procjeni nadležnih sigurnosnih službi.

 • Đukanović je rekao i da nije tačna informacija koja se ranije pojavila u crnogorskim medijima da se planira preseliti u Ujedinjene Arapske Emirate. 

  “Nisam nijednog trenutka svog života razmišljao seliti iz Crne Gore. Crna Gora je moja cjeloživotna adresa”, rekao je Đukanović najavivši da se u idućem periodu planira baviti ličnim biznisom, ali da se neće potpuno isključiti iz političkog djelovanja svoje stranke, Demokratske partije socijalista”, objasnio je.

  Utvrdivši kako je “posvetio život evropskom razvoju Crne Gore”,  Đukanović je podsjetio da se povukao s mjesta zvaničnika stranke, ali da će je nastaviti podržavati.

  “Nemam namjeru mijenjati stranački dres. Ja sam uvjereni pripadnik politike proevropskog razvoja Crne Gore i nastavit ću podržavati stranku na čijem sam bio čelu”, rekao je Đukanović.

  Milo Đukanović duže je od tri decenije  bio je na vlasti u Crnoj Gori, na pozicijama predsjednika i premijera.

  U drugom krugu predsjedničkih izbora drugog aprila je poražen od Jakova Milatovića, prenosi Hina.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,