Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Detalji jučerašnje tragedije u Sloveniji: Lavina je povukla dvojicu, dok su izvlačili tijela, pokrenula se nova lavina…

Preuzmite sliku

Dok su spasioci izvačili tijela dvojice preminulih, dvoje nesavjesnih planinara izazvalo je drugu jaku lavinu na planini Storžič

Slavko Rožič bio je alpinist svim srcem i alpinistički instruktor. Pamtit ćemo ga kao nekoga ko je stajao iza svojih riječi i istovremeno se pokazao kao neko ko je prije svega bio čovjek od djela.
Napisali su to članovi slovenske gorske službe spašavanja nakon što je u subotu na planini Storžič na sjeveru zemlje troje ljudi poginulo u dvije snježne lavine.

Rožič je s kolegom stradao u onoj prvoj koja se pokrenula na planini u smjeru Kramara. Odmah je pozvana pomoć te je na mjesto nesreće odletio posebno opremljeni policijski helikopter s pet spasilaca. Nisu mogli reanimirati alpiniste te su ih zbog loših vremenskih uslova morali brzo evakuirati.

Vezano | Slovenija: U lavinama poginulo dvoje alpinista i spasilac

– Lavina je, osim te dvojice, povukla još dva očevidaca. Oni su se uspjeli sami lako iskopati – izjavio je za slovenske medije Sašo Rožič, voditelj akcije spašavanja.

Neposredno prije podizanja druge žrtve dva alpinista koji su se nalazili na gornjim padinama Storžiča pokrenula su drugu lavinu te ih je povukla za sobom. Ekipa koja je bila na mjestu nesreće dobila je informaciju putem radija. Sva četvorica na terenu pobjegla su s padine i spasili život, no dvojica su ostala povrijeđena. Nažalost, snijeg je povukao dva alpinista te je jedan poginuo, a drugi preživio uz teške prijelome. Zbog novonastalih problema u akciju su se uključila još 24 spasioca, među kojima su bili gorski spasioci, potražni timovi sa psima, hitna pomoć, vojska i policija. Cijelo vrijeme problem im je stvarao jak vjetar.

– Stanje u planinama i dalje je nestabilno. Molimo sve da pričekaju nekoliko dana prije bilo kakvog planinarenja, dok se situacija mao primiri – kaže Rožič.

Isti dan Slovenci su dobili informaciju da je jedan njihov državljanin poginuo na sjeveru Italije na prijevoju Sella Nevea. Skijao je s prijateljima te ga je povukla lavina.
U tom snježnom fenomenu u danas je poginuo i bosanski alpinist, Rade Šimić dok se s kolegom penjao ispod vrha Cetina na Prenju, planinskome masivu na istoku Hercegovine.

Pokrenuta je akcija spašavanja u kojoj učestvuje nekoliko desetaka gorskih spasilaca iz Jablanice, Mostara, Sarajeva, Čapljine i Čitluka. U pomoć je poslan i vojni helikopter, koji je zbog lošeg vremena imao problema u letu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,