Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dačić poručio: Imamo informaciju da će Kosovo u decembru podnijeti zahtjev za članstvo u EU

Preuzmite sliku

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su vlasti Srbije “dobile od prijatelje Srbije iz EU” informaciju da će Kosovo u decembru podnijeti zahtjev za prijem u članstvo u Evropskoj uniji. “Prije dva-tri dana smo dobili informaciju od naših prijatelja iz Evropske unije da će Kosovo u decembru da podnese zahtjev za prijem u članstvo u EU, što je zaprepašćujuće.

To govori o stepenu ludosti i jednog nerazumijevanja situacije. Oni ne samo da se hvataju za glavu sad u Briselu, nego ne mogu da vjeruju da neko u ovoj situaciji stvarno misli da će Kosovo da prođe”, rekao je Dačić na TV Prva.

Dodao je da srpska strana smatra da „to nema šanse da prođe“ i da drže „čvrsto u svojim rukama situaciju u UN“.

Dačić je rekao da je Zajednica srpskih opština jedini razlog zbog kog je srpska strana potpisala Briselski sporazum.

„Priština želi da iskoristi, kako oni kažu, pozitivan momentum za Kosovo, zbog Ukrajine“, izjavio je i dodao da je trenutna situacija na Kosovu prilika da se pokaže da li EU stoji iza Briselskog sporazuma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naveo je Dačić, insistira na punoj podršci zahtevima Srba na Kosovu, uz molbu da se ne načine koraci nakon kojih nema nazad.

„Ne smijemo da budemo označeni kao krivci, a vidite da Priština upravo to radi“, rekao je.

Kako je naveo, glavni pregovarač EU Miroslav Lajčak prenio je srpskim vlastima da su „svi ljuti zbog ponašanja (premijera Kosova Aljbina) Kurtija i da cene konstruktivno ponašanje Beograda“.

Šef sprske diplomatije podržao je skup čije održavanje je Srpska lista najavila u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice i dodao da Srbi treba da pokažu jedinstvo, kao i da Srbija garantuje da Srbi neće praviti incidente. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,