Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li će izbori u Hrvatskoj najavljeni za srijedu napraviti problem u BiH?

Preuzmite sliku

Slaven Hojski, član i glasnogovornik DIP-a, istaknuo je da će organizacija izbora izvan Hrvatske biti izazovna.

Hrvatsko izborno povjerenstvo nije željelo procjenjivati kako će odluka da se parlamentarni izbori održe srijedom, a ne nedjeljom, djelovati na odaziv birača u dijaspori. Međutim, ističu da će organizacija izbora biti logistički izazovna zbog toga što je u BiH puno biračkih mjesta izmješteno u škole.

Slaven Hojski, član i glasnogovornik DIP-a, istaknuo je da će organizacija izbora izvan Hrvatske biti izazovna, jer su biračka mjesta iz veleposlanstava i konzularnih ureda izmještena u škole kako bi se smanjile gužve na izborne dane.

Budući da je srijeda redovan radni dan, DIP će u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova pokušati pronaći zamjenska mjesta za glasanje. Ako to nije moguće, birači će glasati u diplomatskim misijama ili konzularnim uredima, navodi se.

Podaci potvrđuju da je broj takvih biračkih mjesta značajan. Na primjer, u Mostaru je bilo 20 biračkih mjesta u školama, u Sarajevu šest, u Livnu četiri, u Vitezu deset, a u katoličkom školskom centru u Tuzli tri.

Hojski je također naglasio da se postavlja pitanje radnog vremena konzulata i veleposlanstava. Stranke će dolaziti u te ustanove u toku radne sedmice, što nije uobičajeno, jer subotom i nedjeljom ne rade. To su sve pitanja koja DIP mora rješavati u toku organizacije izbora.

Izbori za Hrvatski sabor održavaju se i u inozemstvu, a na izborima 2020. godine održani su u 42 države na 112 biračkih mjesta, pri čemu je najveći broj biračkih mjesta bio u BiH (45) i Njemačkoj (11).

Glasanje izvan Hrvatske traje dva dana, ovaj put u utorak, 16. i srijedu, 17. aprila, te se glasa u gradovima u kojima su smještena hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

Na posljednjim izborima za Sabor u inozemstvu su mogli glasati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu koji su se aktivno registrovali, a njihov broj je bio gotovo 185 hiljada. Također, glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su dobili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,