Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crnogorski vojnici spriječili uklanjanje spomen-ploče hrvatskim braniteljima

Preuzmite sliku

Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su jučer Komunalnu inspekciju Općine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore koja je naložila uklanjanje nezakonito postavljene spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog skladišta u Morinju, pišu crnogorske Vijesti.

Podsjetimo, logor Morinj je tzv. sabirni centar u kojem su bili zatvoreni branitelji iz Hrvatske tokom agresije na Dubrovnik i Konavle. U njemu je izvršen ratni zločin – zlostavljanje zarobljenika, civila i vojnika, stoga je postavljena i spomen ploča. No od samoga početka taj je potez popraćen kontroverzama.

Vojnici zbog toga na tom mjestu “dežuraju” neprekidno već 15 dana i čuvaju stražu iza zaključane kapije napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina, a jučer nisu dozvolili komunalnim inspektorima da uđu u krug vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog UIP da se spomen-ploča mora ukloniti.

Kako nezvanično saznaju Vijesti, dežurni vojnici su komunalnim inspektorima kazali kako imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta. Čak ni nakon insistiranja komunalnih inspektora da vojna straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Općini Kotor prošle nedjelje uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dozvolili ulaz u objekt, ističući da im je “iz Ministarstva obrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekt Morinj i dalje na snazi”.

Sporna spomen-ploča u Morinju je postavljena u znak sjećanja na činjenicu da je na tom mjestu između 1991. i 1992. godine nekoliko mjeseci funkcionirao takozvani Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili s tog teritorija.

Crnogorsko pravosuđe je prije nekoliko godina donijelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, konstatujući da su oni počinili kaznena djela ratnih zločina.

Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore koja su do prije nekoliko dana vodili u međuvremenu razriješeni ministri iz redova SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, 10. oktobra su u Morinju postavili spomen-ploču u društvu hrvatskih kolega – ministra vanjskih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

No to je, pišu Vijesti, obavljeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne suglasnosti Općine Kotor. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,