Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crnogorski ministar: Priznat ću genocid u Srebrenici kad se nedvosmisleno utvrdi

Preuzmite sliku

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je danas da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”.

Leposavić, koji je doktor pravnih nauka, široj javnosti je postao poznat kao član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, a danas je rekao da je sud u Haagu, gde je suđeno za genocid u Srebrenici, „izgubio svoj legitimitet“.

U Skupštini Crne Gore, Leposavić je rekao da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može da vjeruje sudijama iz Haaga.

„Bilo onima koji su glasali za ovakvu pravnu kvalifikaciju, bilo onima iz istog sudskog vijeća koji su o ovom pitanju dali ili izdvojeno ili posebno mišljenje“, istakao je on.

Leposavić je naveo da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici okvalifikovan kao genocid, zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su “dokazi izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu”.

Ministar je napomenuo da neće sporiti osjećanja i uvjerenja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao svoju trajnu patnju i tragediju. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje