Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Rezolucija o genocidu u Srebrenici pred poslanicima u srijedu, predlagači očekuju usvajanje

Preuzmite sliku

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljaće u srijedu o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložila Bošnjačka stranka, a podržale sve opozicione partije.

Iz partije predlagača poručuju da će usvajanje Rezolucije biti test za crnogorsko društvo kada je u pitanju poštovanje evropskih vrijednosti.

U decembru prošle godine Bošnjačka stranka je predložila Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, u trenutku kada je u Crnoj Gori povećan trend govora mržnje, ali zabilježeno i sve češće negiranje genocida u Srebrenici.

Da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice 

Tekst Rezolucije, o kojem će Odbor za ljudska prava Skupštine Crne Gore najprije raspravljati u utorak, a dan kasnije i poslanici parlamenta, predviđa da Skupština Crne Gore potvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid jula 1995. godine. Takođe, u tekstu se ističe da Skupština potvrđuje da je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucija predviđa da Skupština osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a takođe se proglašava 11. jul Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

U tekstu Rezolucije navodi se da Skupština Crne Gore izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

“Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine”, stoji u Prijedlogu rezolucije.

Krajem decembra prošle godine, kada je prijedlog Bošnjačke stranke i ostalih opozicionih partija stigao u skupštinsku procedure, parlamentarna većina nije podržala navedeni prijedlog i on nije ni ušao u dnevni red sjednice.

Četiri mjeseca kasnije, glasovima opozicije i pokreta URA prihvaćen je prijedlog da se o ovome raspravlja u parlamentu.

 • BS: Crnoj Gori potrebna ovakva Rezolucija 

  Šef kluba poslanika Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poručio je da su pitanja odnosa prema prošlosti i tranziciona pravda, u vrhu agende kada je u pitanju politika ove partije.

  “Mi smo u proteklih pola godine sa veoma važnih adresa, od strane političara, čak i ministara imali na neki način negiranje genocida i dovođenje u pitanje međunarodnih presuda vezano za genocid. Crnoj Gori je potrebna ovakva Rezolucija i ovo bi bio iskorak u demokratskom smislu i da Crna Gora pošalje poruku da ostaje na kursu evropskih vrijednosti”, kazao je Ibrahimović.

  Osim Bošnjačke stranke, podršku Rezoluciji najavili su i opozicioni DPS, SDP, SD, LP i albanske partije. Kada je riječ o partijama vlasti, podršku je najavio pokret URA, koji ima četiri poslanika. Demokratski front jasno je poručio da je protiv, dok se očekuje zvaničan stav Demokrata Alekse Bečića.

  Da bi Rezolucija bila usvojena, potrebno je da 41 poslanik podrži navedeni prijedlog.

  Negiranje genocida

  Nakon završetka parlamentarnih izbora, u nekoliko navrata u parlamentu Crne Gore čule su se konstatacije koje negiraju genocid u Srebrenici. Poslanik DF-a Jole Vučurović je tokom zasjedanja u novembru prošle godine kazao da se u Srebrenici nije desio genocid, dok je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić odgovarajući na poslaničko pitanje kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi. Ovakvu izjavu su osudile brojne međunarodne organizacije, strane ambasade, opozicione partije, ali i premijer Zdravko Krivokapić, koji je od Skupštine zatražio da razriješi ministra Leposavića. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje