Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora obilježava 18 godina nezavisnosti, predsjednik poručio: Nalazimo se na važnoj historijskoj etapi

Preuzmite sliku

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je u utorak kako se Crna Gora nalazi na historijskoj etapi od čijeg uspješnog okončanja će ovisiti kvaliteta života sadašnjih i budućih generacija.

Milatović je to kazao povodom dana nezavisnosti koji se danas obilježava u Crnoj Gori koja je prije osamnaest godina proglasila nezavisnost na referendumu čija su pravila utvrđena u Bruxellesu.

Skupština Crne Gore ranije je usvojila Zakon o referendumu koji je usuglašen s preporukom Evropske unije a za uspjeh referenduma, odnosno za izlazak iz državne zajednice sa Srbijom bilo je potrebno da ga podrži 55 posto birača.

“Dok proslavljamo punoljetstvo obnove nezavisnost, želim podsjetiti da se nalazimo na važnoj historijskoj etapi od čijeg uspješnog okončanja će zavisi kvalitet života naše, ali i generacija koje dolaze,” napisao je predsjednik Crne Gore na svojim društvenim mrežama.

U Crnoj Gori pravo glasa 2006. imalo je 484.718 građana, a 21. maja nezavisnost Crne Gore podržalo je 230.661 ili 55,5 posto građana koji su izašli na referendum, dok je za ostanak glasalo 185.002 ili 44 građana.

“Osamnaest godina nakon obnove državne nezavisnosti uvjeren da smo, više nego ikada ranije, spremni i odlučni da razumijemo jedni druge i ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, nastavimo graditi društvo prosperiteta i jednakih šansi”, napisao je Milatović na društvenoj mreži X.

Milatović je kazao kako EU nije sama po sebi cilj, već je vrijednosno opredjeljenje kojem Crna Gora pripada.

“Važnost današnjeg dana predstavlja dodatni poticaj, da u vremenu koje dolazi, svi zajedno posvećeno radimo na demokratskom razvoju Crne Gore i punopravnom članstvu u europskoj zajednici”, zaključio je Milatović.

U povodu Dana neovisnosti Crne Gore središnja ceremonija bit će održana na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Programom je planirano spuštanje padobranca s državnom zastavom na Trgu nezavisnosti, uz nastup orkestra Vojske Crne Gore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje