Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lokalna Skupština podržala inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj crkvi

Preuzmite sliku

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas zaključke povodom Građanske inicijative za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

U zaključcima se navodi da Skupština Prijestonice Cetinje podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima.

Za ranije usaglašene zaklučke, je glasalo je 19 odbornika DPS-a, SD-a i SDP-a, kao i odbornik GP URA Slavko Janković. Ostali odbornici GP URA ranije danas su napustili sjednicu, dok odbornici Demokrata nijesu došli ni na prethodno, ni na današnje zasijedanje.

Podsjetimo cetinjska filijala Uprave za katastar odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve za brisanje grada Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Prethodno je Vlada Crne Gore odlučila da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Cetinja, kao nosioca prava svojine.

Skupština Prijestonice je danas izglasala ranije usaglašene zaključke u kojima se navodi da podržavaju Inicijativu građana radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

“Skupština Prijestonice Cetinje ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države. Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza svih državnih organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi se u zaključcima.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština Prijestonice Cetinje, kako se navodi, poziva predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

“Skupština Prijestonice Cetinje snažno osuđuje i potestuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu. Skupština Prijestonice Cetinje poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska – crkve Srbije”, stoji u zaključcima.

Skupština Prijestonice, kako navode, zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice.

“Ovlašćuje se gradonačelnik Prijestonice, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom”, navodi se u zakljčcima.

Pored toga Skupština Prijestonice zaključcima obavezuje gradonačelnika Prijestonice da ih redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje