Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom (Bjørn Arild Gram) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na podršci Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Istaknuo je važnost uloge ambasade Norveške, koja je od januara 2023. godine kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju sa NATO savezom i važan partner Bosne i Hercegovine.

Također, Norveška je pomogla osnivanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), te dala podršku projektima rodne ravnopravnosti, prevenciji nasilja u ratnim sukobima, procesu vojnog deminiranja, te obavještajno-sigurnosnom sektoru i oblasti cyber sigurnosti.

Vlada Kraljevine Norveške bila je jedan od glavnih donatora za NATO povjerenički fond, osnovan u cilju zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja u BiH.

Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Bećirović je poručio da se konkretnim mjerama mora zaustaviti destruktivna antidejtonska politika koja ugrožava mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, kao i regiji.

Ministar odbrane Kraljevine Norveške Bjorn Arild Gram rekao je da Kraljevina Norveška podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je istakao da u oblasti odbrane Norveška daje podršku Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu i kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, te da postoji spremnost za dodatno unapređenje ekonomske saradnje.

Sastanku su, osim člana Bećirovića, prisusustvovali i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje