Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cjenovnik smrti u ratu podzemlja: Poznato koliko se u Srbiji naplaćuju likvidacije suparnika

Preuzmite sliku

U ratu “kavčana” i “škaljaraca” ubistvo košta od 50.000 do milion i po eura

Rat “kavačkog” i “škaljarskog” klana potpuno je poremetio cjenovnike za plaćena ubistva u Srbiji, ali i na Balkanu. U međusobnim obračunima klanovi ne koriste svoje članove, već angažuju ubice sa strane, koje se teško mogu povezati sa njima.

– Oni su samo plaćene, ne i profesionalne ubice – objašnjava sagovornik 24sedam.

Ubistva se plaćaju od 50.000 eura, dok je najviše plaćena likvidacija vođe “škaljaraca” Jovana Vukotića. Ovo ubistvo u Istanbulu izvedeno je za milion i po eura.

– Cijena ubistva varira u zavisnosti od toga koliko je buduća žrtva važna. Cijenu povećava i opasnost od krivičnog gonjenja, kao i to da li žrtva ima telohranitelje ili policijsku zaštitu – dodaje sagovornik.

Plaćena ubistva u Srbiji su se nekada uglavnom dovodila u vezu s porodičnim/rodbinskim sukobima. Kasnije, plaćenici su počeli da se angažuju i u mafijaški obračunima.

 • Prvi podatak o plaćenom ubici isplivao je na suđenju za ubistvo Jugoslava Cvetanovića, koji je izrešetan 27. septembra 2017. u haustoru u centru Vranja. Tada se govorilo da je Marjan Vujačić iz Podgorice za taj zločin dobio 50.000 eura.

  Onda slede serije plaćenih ubistava, gdje veliku ulogu igra i ekipa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

  Četiri smrti za dva miliona

  Radoje Zvicer, koji je, prema policijskim podacima, na čelu “kavačkog klana”, osumnjičen je da je zajedno sa Darkom Šarićem i Nikolom Spasojevićem, koji je u bjekstvu, naručilac ubistava pripadnika “škaljarskog klana” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Ove likvidacije su plaćene dva miliona eura, od kojih je polovinu platio Zvicer, 750.000 eura Šarić, a 250.000 Spasojević.

 • Ubistva na Krfu dogodila su se u julu 2020, a u Atini u januaru iste godine.

  Na suđenju organizovanoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića njihov dojučerašnji “vojnik” Srđan Lalić, koji se u međuvremenu nagodio sa tužilaštvom i postao svjedok saradnik, ispričao je da su Ljubomir Lainović i Milinko Mili Brašnjović likvidirali visokopozicionirane članove “škaljarskog klana” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

  Otkrio je i da je za dvostruku likvidacija na Krfu dato milion eura, kao i da je trebalo da se plaćene ubice Lainović i Brašnjović tale popola, međutim, Radoje Zvicer je preko aplikacije “Sky” javio da se iznos mora podijeliti sa još dvojicom, čime Ljubomir nije bio zadovoljan.

  Ubistvo u Atini počinili su Lainović, Milinko Brašnjović, izvjesni Leptir i Matori.

  Likvidaciju pripadnika “škaljarskog klana” Gorana Vlaovića (38), avgusta 2022. godine na ostrvu Pag, naručio je vođa “kavačkog klana” Radoje Zvicer. Za njega je izdvojio 50.000 eura. U organizaciji zločina, naime, učestvovalo je nekoliko ljudi, a samo je Duško Tanasković (28) iz Kragujevca bio zadužen za izvršenje. On je uhapšen odmah nakon što je u Gorana Vlaovića ispalio smrtonosni hitac ispred kluba “Noa”, u kojem je žrtva bila sa prijateljem i djevojkom.

  Najskuplje u režiji Turčina

  Ubistvo vođe “škaljarskog klana” Jovana Vukotića 8. septembra u Istanbulu plaćeno je milion i po eura. Vođa kriminalne grupe Bariš Nek dobio je taj novac od “kavčana” i naredio je svojim ljudima da odrade to ubistvo.

 • Ubicama Ranka Eskobara obećano 50.000 eura

  Ranko Radošević (54), zvani Ranko Eskobar, ubijen je 9. marta ove godine oko 11 sati na benzinskoj pumpi u Rušnju, a prema operativnim informacijama, njegova likvidacija plaćena je 100.000 eura, odnosno naručilac je ubicama obećao po 50.000 eura. Ubijeni Radošević bio je visokopozicionirani pripadnik nikšićke kriminalne grupe i blizak “škaljarskom klanu” i njegovom vođi Jovanu Vukotiću.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,