Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brnabić: Srbija i Kosovo su jedna država

Preuzmite sliku

Srbijanska premijerka Ana Brnabić poručila je danas premijeru Kosova Albinu Kurtiju da su za nju Srbija i Kosovo jedna država, te da je Kosovo nepriznato i da ga ne priznaju ga čak ni Ujedinjeni narodi.

Premijerka Brnabić je na panelu o Zapadnom Balkanu odgovorila Albinu Kurtiju, nakon što je rekao da je “Kosovo najuspješnija priča Zapadnog Balkana i centar razvoja demokracije i vladavine prava” i nakon što je govorio o europskim integracijama Kosova, nakon čega je voditelj upitao srbijansku premijerku što misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa s Prištinom.

“Za početak, samo da nešto pojasnimo. Za mene je to jedna država, ne postoje dvije. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih naroda, a kako je i sam Kurti rekao – čak ih ne priznaju ni sve članice Europske unije, njih pet, pa smo to razjasnili”, rekla je Brnabić, prenosi RTS.

Kazala je kako svi znaju koji je prvi korak za normalizaciju odnosa.

“Normalizacija počinje implementacijom Bruxelleskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciji odnosa, potpisanog prije 11 godina. Jedino što je Priština trebala učiniti jest uspostaviti ZSO. Nakon 11 godina to nisu učinili. I ponavljam, 11 godina nisu proveli nešto što jamči Europska unija”, rekla je srbijanska premijerka.

Istaknula je kako je Srbija potpuno opredijeljena za mir i stabilnost.

“Živimo za mir i stabilnost, to je naš glavni cilj. Ali kao što sam rekla, znamo koji je uvjet za to, a to je formiranje Zajednice srpskih općina”, zaključila je Brnabić na panelu.

Inače, srbijanska premijerka Ana Brnabić sudjeluje na 18. Bledskom strateškom forumu, koji okuplja sve čelnike Zapadnog Balkana, a na kojem sudjeluju i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kao i premijer Slovenije Robert Golub.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,