Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanci kao nacionalna manjina u Austriji

Preuzmite sliku

Bosanci u Austriji su jedna od najvećih i najbolje integrisanih zajednica u Austriji.

Biti priznat kao nacionalna manjina, znači prije svega dobiti potvrdu za vanredan doprinos razvoju historijskog, kulturnog i političkog života zemlje i društva. Austrijanci bosanskog porijekla, žele da se i dalje sigurno osjećaju i da ne budu izloženi bilo kojoj stigmatizaciji koja dolazi od desnih radikalnih struja.

Za to im je potrebna zajednica, priznata nacionalna manjina, koja će njegovati naš jezik, kulturu, i koja će se brinuti o očuvanju bosanskog identiteta.

U tu svrhu formiran je i komitet podrške na čelu sa našim akademicima Dr. Kemalom Hanjalićem i Dr. Dževadom Karahasanom:

http://www.bhakademiker.org/bs/Produkte/181/BH-Akademiker-Bosanci-kao-nacionalna-manjina-u-Austriji-komitet-podrske.html

Ove godine po prvi put u historiji austrijskog društva, tri austrijanca bosanskog porijekla aktivno su uzeli učešća u parlamentarnim izborima Austrije. Jedna od glavnih tačaka njihovog programa je priznanje BOSANSKE nacionalne manjine u Austriji.

Tina Kordić, Davud Bajramović i Ružica Čubela Bajramović su ‘prvoborci’ ovog plana. Ove tri osobe su hrabro artikulisali zahtjev i na svojim oficijelnim plakatima naveli cilj: Anerkenung Bosnier als Minderheit in Österreich – Priznanje BOSANSKE nacionalne manjine u Austriji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,