Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borrell: Pratimo situaciju na sjeveru Kosova, provokacije su neprihvatljive

Preuzmite sliku

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije rekao je da nastavlja pažljivo pratiti situaciju na sjeveru Kosova i poručio objema stranama da su “neprihvatljive” sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u telefonskom razgovoru sa Borrellom poručio je da će ova država nastaviti poštovati sve sporazume koje je potpisala.

“Srbija i Kosovo moraju bezuslovno deeskalirati situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima”, naveo je Borrell u saopćenju Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju naći rješenja da se smiri situacija i dogovoriti se o tome kako ići naprijed, kao i da će EU “aktivno podržati te napore”.

“I kosovske i srbijanske vođe u punoj su mjeri odgovorne za bilo koje rizike za sigurnost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsjedniku Vučiću i premijeru Kurtiju ove nedjelje”, rekao je Borrell.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gdje se razmatraju i rješavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice ističući da “snažno poziva Kosovo i Srbiju da je iskoriste”.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borrell i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rješenja koja su u interesu građana.

“Ponavljamo – očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate pospješivanju okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih građana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacijama njihovih odnosa, što je potrebno i za obje strane da napreduju na svom putu ka EU”, poručio je Borrell.

Vučić je razgovarao telefonski s Borrellom te je tom priliom rekao da će “Srbija nastaviti poštovati sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i da će nastaviti pružati podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti”, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Borrell je, kako se dodaje, pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,