Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bislimi optužio Srbiju da odbija provesti sporazum o normalizaciji odnosa

Preuzmite sliku

Zamjenik kosovskog premijera i ujedno glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi optužio je u utorak Srbiju da odbija potpisati i provesti sporazum o normalizaciji odnosa koji su te zemlje prihvatile prije godinu dana u Bruxellesu.

“Umjesto da budemo na putu pune i bezuvjetne primjene Briselskog sporazuma, kada obilježavamo godinu dana od dogovora, Srbija i dalje odbija potpisati a samim tim i provesti sporazum. Tokom ovog jednogodišnjeg razdoblja suočavali smo se sa srbijanskim kršenjem sporazuma, eskalacijom situacije na terenu, verbalnim i službenim odbijanjem sporazuma i kontinuiranim destruktivnim pristupom”, napisao je Bislimi na Facebooku.

Srbija i Kosovo 27. februara prošle godine postigli su saglasnost o Sporazumu o putu prema normalizaciji odnosa dok je u Ohridu prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara. Sporazum nikada nije potpisan jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić no u Bruxellesu tvrde da je obvezujući za obje stane dok je istodobno sastavni dio evropskog puta za Kosovo i Srbiju.

Sporazumom se predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, priznanje dokumenata, diploma, registarskih tablica, kao i produbljivanje suradnje u oblasti gospodarstva, vladavine prava, zdravlja te nestalih osoba.

Srbija se obvezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je Kosovo prihvatilo obvezu da formira Zajednicu općina sa srpskom većinom.

“Nakon dogovora iz Bruxellesa i Ohrida, ucjenjivali su i prijetili kosovskim Srbima da ne izađu na lokalne izbore u aprilu, mjesec dana kasnije napali su naše institucije, KFOR i novinare, oteli tri policajca na našem teritoriju, napali sjever naše države 24. septembra, vojne postrojbe približile su se našoj granici i kao jasnu i otvorenu prijetnju izjavile da neće priznati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo”, istaknuo je Bislimi te dodao kako samo u godinu dana, sva su ta djela pokazala da Srbija snažno koči napredak na putu ka potpunoj normalizaciji odnosa.

U Bruxellesu se u utorak održava sastanak o odluci Centralne banke Kosova (CBK) kojom je ukinut dinar u platnom prometu te zemlje na kojem sudjeluje glavni pregovarač Srbije Petar Petković. Bislimi, koji ne sudjeluje na današnjem sastanku, već je ranije isticao kako se pitanje dinara ne može rješavati u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa pa će Kosovo predstavljati predstavnici kosovske Centralnebanke.

Na Kosovu je od 1. februara stupila na snagu uredba CBK  koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,