Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bild: Da li Putin s Vučićem otvara novi front na Balkanu

Preuzmite sliku

Njemački tabloid Bild na naslovnoj strani postavlja pitanje da li ruski predsjednik Vladimir Putin uz pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića planira da otvori novi front na Balkanu na šta ukazuju najava uvođenja obaveznog vojnog roka i šutnja Evropske unije na poteze Beograda.

Bild je na svom portalu objavio je tekst naslovljen “Moguće drugo ratište u Evropi: Da li Putin ovdje planira sljedeći rat?” u kojem navodi da eksperti za Balkan upozoravaju na razvoj u Srbiji pod Vučićem.

List citira Kati Schneeberger iz nevladine organizacije “Beč ide u Evropu” koja je na X-u objavila da se, ukoliko Evropska unija prema Srbiji pristupi istom politikom kao prema Rusiji, može desiti isti rezultat kao u Ukrajini.

“To se može pratiti postepeno. I niko neće moći da kaže da to nije bilo očekivano. Putin će na Balkanu, uz Vučićevu pomoć i uz zaglušujuću tišinu predstavnika EU, napraviti drugo bojno polje na evropskom tlu pred izbore za Evropski parlament”, ocijenila je ona.

Njemački list podsjeća da su u septembru 2022., na marginama Generalne skupštine UN-a, ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije potpisali sporazum o budućoj saradnji, šest mjeseci nakon ruskog napada na Ukrajinu.

To je “jasan signal”, ocjenjuje Bild, dodajući da Srbija još uvijek nije uvela sankcije Rusiji koje je uvela Evropska unija. List podsjeća da su u maju 2023. bivši šef BIA-e Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovali na bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi.

Šef kancelarije Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, koja je bliska CDU, Jakov Devčić izjavio je Bildu da “u srbijanskom političkom pejzažu postoje jasne proruske struje”.

“I bivši šef obavještajne službe Vulin i ministar spoljnih Dačić zastupaju proruske stavove. Moskva zna kako da politički iritira Zapad”, rekao je on.

Bild svoju tezu dokazuje time što je prošle godine došlo do sukoba između vojnika KFOR-a i kosovskih Srba kada je povrijeđeno 30 vojnika, ali i do eskalacije tenzične situacije poslije septembarskog sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska.

Njemački list u prilog tezi iz naslova navodi i to što je Vučić u oktobru 2023, umjesto na samit EU-Balkan, otputovao u Kinu, gdje se sastao sa Putinom, a na marginama samita Puta svile potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

“Druga stvar je to što je Srbija u januaru 2024. najavila ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. Da li je to mobilizacija”, pita list.

Devčić zaključuje da, iako većina Srba ne želi ni u kom obliku da prizna državu Kosovo, Srbi nisu spremni da za njega ratuju.

“Situacija na Zapadnom Balkanu je generalno veoma krhka. Bez većeg prisustva Zapada, a time i Njemačke na sjeveru Kosova, neće biti mira i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, kaže on. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje