Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Angili: Turska može dati doprinos dijalogu Kosova i Srbije

Preuzmite sliku

Ambasador Republike Turske u Prištini Sabri Tunc Angili izjavio je da ne postoji vojno rješenje za tenzije između Kosova i Srbije, dodajući da se ovaj problem može riješiti samo dijalogom, javlja Anadolija.

Ambasador Angili u razgovoru za agenciju Anadolija ocijenio je proces dijaloga između Kosova i Srbije te trgovinske odnose Turska i Kosova.

Podsjetio je da je zvanično na dužnosti na Kosovu oko godinu dana.

“Ne osjećam se kao da sam u nekoj stranoj zemlji. Od država u kojima sam do sada radio, Kosovo je nekako najbliže Turska u kulturnom smislu, u smislu pogleda ljudi na život, pa čak i u smislu kulture ishrane”, kazao je.

Naglasio je da Turska, kao balkanska država, želi trajnu stabilnost i mir u regionu, dodajući da se svaki događaj koji se dešava na Balkanu duboko osjeti i u Turska.

Dijalog Kosova i Srbije 

Istakao je da Turska može dati doprinos dijalogu između Kosova i Srbije ako strane to zatraže.

“Naša politika je jasna. Pokušavamo da razvijemo odnose na ravnopravnim osnovama i obostranoj koristi sa svima na Balkanu. Tako se odnosimo prema Kosovu i drugim balkanskim državama. Time se jača pozicija Turska kao pouzdanog aktera”, rekao je Angili.

Podsjetio je da Turska vodi intenzivnu diplomatiju u vezi sa rješavanjem spora oko distribucije električne energije koji se od 1999. godine vodi u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

“Ovo pitanje distribucije struje bilo je jedan od faktora koji je produbio krizu povjerenja između dvije strane na sjeveru. Zato što se pitanje energetike uvijek direktno tiče ljudi. Činjenica da je to prevaziđeno i da je uspostavljen određeni pravni okvir prema kosovskim zakonima je veoma važan korak. To je korak koji može pozitivno uticati na druga pitanja u procesu dijaloga”, kazao je Angili.

Podsjetio je da je nedavno uz doprinose Turska potpisan sporazum u oblasti energetike između Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) i srbijanske kompanije Elektrosever, što je bio jedini konkretan događaj u procesu dijaloga Kosova i Srbije ove godine.

Također je izjavio da podrška Turska jačanju kapaciteta Kosovskih snaga sigurnosti u određenim oblastima nije usmjerena protiv neke druge države, uključujući Srbiju.

“Turska , kao i mnoge druge zemlje, smatra da je dijalog jedini način da se riješe problemi između Kosova i Srbije. Ne postoji vojno rješenje za ovaj problem već se može riješiti samo dijalogom,” rekao je turski ambasador.

Istakao je da su mirovne snage NATO-a na Kosovu (KFOR) neophodna snaga za pružanje sigurnog okruženja na Kosovu, podsjetivši da je Turska u oktobru preuzela komandu KFOR-a tokom narednih godinu dana.

Produbljivanje ekonomske saradnje

Naglasio je da Turska želi dodatno produbiti trgovinske odnose s Kosovom.

“Smatramo da, ukoliko ne budemo gledali na ekonomsku saradnju samo kao trgovinu već da je diverzifikujemo i produbljujemo, to će donijeti više koristi u smislu zapošljavanja i izvoza Kosova. Ovo će biti jedan od najvažnijih ciljeva u odnosima Turska i Kosova 2024. godine. Produbljivanje i diverzifikacija ekonomske saradnje”, rekao je Angili.

Napomenuo je da postoje kompanije iz Turska koje su spremne da investiraju na Kosovu.

“Mogu da izvoze u Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, zahvaljujući investicijama i proizvodnji koje bi imali ovdje, čime bi se povećali zapošljavanje i izvoz Kosova. To čini ekonomsku saradnju između nas još održivijom”, kazao je ambasador Angili.

Kako je rekao, postojeće turske investicije na Kosovu iznose preko 400 miliona eura.

“Ova brojka je približno pet posto bruto nacionalnog proizvoda Kosova. Turske kompanije pružile su zaposlenje za više od deset hiljada građana Kosova,” rekao je.

Ambasador Angili izjavio je da su Kosovu potrebne investicije u oblasti građevinarstva i energetike u narednom periodu, dodajući da turske kompanije bogatim iskustvom mogu biti važan partner u tom pogledu.

Na kraju je naglasio značaj popisa stanovništva koji će se održati na Kosovu u aprilu 2024. godine, za sve građane ali i za tursku zajednicu na Kosovu.

Istakao je da će popisa stanovništva pokazati i tačan broj kosovskih Turaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje