Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Albanska mafija zarađuje stotine miliona funti godišnje

Preuzmite sliku

Albanske kriminalne grupe svake godine izvuku stotine miliona funti iz Britanije krijumčarenjem preko Lamanša i ulažu novac u farme kanabisa, saopštila je britanska Nacionalna agencija za suzbijanje kriminala (NCA).

Ova služba navodi da trenutno vodi više od 70 istraga o organizovanom kriminalu za imigraciju i da je “značajan dio” povezan za albanskim bandama.

U saopštenju se navodi da je veliki broj Albanaca vjerovatno stigao u Britaniju na nelegalan način i da policija zna za primjere “očigledne manipulacije” zakonima kada te uhapšene osobe kažu da su žrtve krijumčarenja ljudi.

Postoje i saznanja da Albanci prolaze neku vrstu obuke u svojoj zemlji o tome šta treba da kažu ako ih privedu u Britaniji, prenijela je agencija PA.

Albanski premijer Edi Rama ranije je optužio Britaniju za “proračunati napad” na njegovu zemlju optužbama da je ona odgovorna za rast broja nelegalnih prelazaka Lamanša. On je ocijenio da je Albanija žrtveni jarac neuspješne britanske imigracione politike.

Albanci su sada pojedinačno najbrojnija nacionalnost među migrantima koji stižu u Britaniju nelegalno preko Lamanša, a od početka godine na ovaj način ih je došlo 12.000, od kojih su 10.000 odrasli muškarci samci.

Prema podacima britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, 2020. godine ih je bilo samo pet.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,