Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Abazović neće smijeniti ministre koji su bili na obilježavanju Dana RS-a

Preuzmite sliku

Crnogorska javnost, opozicione partije, nevladin sektor, ali i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, kritikovali su odlazak dvojice ministara na proslavu neustavnog Dana RS-a u Banja Luci. Odlazak dvojice ministara na proslavu neustavnog Dana RS-a naišao je na oštre kritike javnosti. 

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je da neće smijeniti ministre pravde i finansija, Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića, zbog prisustva proslavi povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci.

Abazović je to rekao novinarima, upitan kako će se ophoditi prema odlasku Kovača i Damjanovića na proslavu Dana RS-a, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Premijer je podsjetio da je Kovač bio dio delegacije Crne Gore koja je posjetila Potočare 11. jula, kao i prvi ministar pravde koji je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, došao na obilježavanje godišnjice deportacije muslimana u Herceg Novom.

“I tada nisam čuo salve aplauza na njihov račun. A, sada očekujete od mene da budem dio kampanje napada na ministra pravde“, rekao je Abazović.

Kako je dodao, Kovač i Damjanović su u ponedjeljak saopštili da podržavaju ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet.

“Lično, neću ulaziti u to da li su trebali ili ne biti tamo, ono što je bio naš dogovor da zajedno odemo u Potočare je u potpunosti ispoštovan“, kazao je Abazović.

Upitan je li Damjanović za obilježavanje neustavnog Dana RS-a najavljen kao ministar, Abazović je kazao da nije učestvovao u tom protokolu.

Ponovio je da nije vidio da je neko pohvalio šestočlanu delegaciju Crne Gore koja je otišla u Potočare, na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“I nije važno, ne treba nikakva medalja, ali ako to nisam vidio ne očekujte od mene, ako neko uradi nešto suprotno od onoga što ja mislim, da nekome ‘stanem nogom za vrat’. Naravno da ih neću smijeniti, to su moje kolege“, rekao je Abazović.

Crnogorska javnost, opozicione partije, nevladin sektor, ali i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, kritikovali su odlazak dvojice ministara na proslavu neustavnog Dana RS-a.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru Ministarstva vanjskih poslova, povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježio 9. januar, kao neustavni dan bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. (TRT Balkan) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje